SRAMNO! U Beogradu uništena nasjtarija lokomotiva sveta!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Obelodanjena neverovatna krađa vrednih eksponata iz depoa Železničkog muzeja ispod mosta Gazela. Nenad Vojičić, direktor muzeja: Čuvali smo prostor dok ga nije preuzeo “Beograd na vodi”.

 

LOKOMOTIVA stara 154 godine, neprocenjive vrednosti, starija od “Železnica Srbije” isečena je i izneta u delovima iz depoa Železničkog muzeja još 31. avgusta! Unikatno šinsko vozilo iz muzejske kolekcije ukradeno je sa još nekoliko eksponata iz zgrade koja se nalazi ispod mosta Gazela u centru prestonice, a direktor muzeja Nenad Vojičić kaže, za “Novosti”, da su bili nemoćni da ovo spreče.

 

– Dobio sam obaveštenje 31. avgusta uveče od čoveka koji je povremeno obilazio halu, da je uhvatio ekipu od 16 ljudi, koji su brenerima sekli lokomotivu. Oni su ga primetili i hteli da ga napadnu, ali im je pobegao i otišao pravo u policijsku stanicu da prijavi krađu. Dok je policija došla, oni su već pobegli – priča, za “Novosti”, Vojičić. – Ostali smo bez unikatne lokomotive koja je pripadala seriji sličnih železničkih mašina, koje su se koristile u izgradnji Sueckog kanala.

Advertisements

 

 

Zgrada u kojoj su se vredni eksponati nalazili bila je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, a za sigurnost artefakata koji su se ovde nalazili bio je odgovoran Muzej železnice. Depo se nalazio u sklopu Ložionice kod Mostarske petlje, koja planom izgradnje “Beograda na vodi” nije bila predviđena za rušenje, već je trebalo da postane objekat kulture – Art ložionica.

Depo se nalazio u sklopu Ložionice kod Mostarske petlje

– Naši ljudi su sve do pre mesec dana danonoćno obilazili ovaj prostor, sve dok ga nije preuzeo “Beograd na vodi” – priča Vojičić. – Neko je na miru radio danima, jer je jedna lokomotiva odnesena, a druga isečena u komade! Sada su nam.

 

novosti.rs

 

Advertisements

error: