SRAM VAS BILO! Dete umrlo jer nije imalo para za novo srce!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Daniel Budai (15) iz Subotice, dečak koji je imao trajno oštećenje srca i pluća, preminuo je jutros oko četiri sata u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj u Beogradu.

 

Danielu se stanje pogoršalo i on je 11. juna iz Subotice upućen na lečenje u Beograd. Lekari su uspeli da mu stabilizuju stanje, ali se ono juče ponovo pogoršalo i dečak je preminuo.

Od njega se nije odvajala njegova majka Monika, koja je bila samohrani roditelj, ali o Danielu je brinula i za njega mnogo učinila grupa građana iz Udruženja “Roditelji Subotica”.

 

Jedino rešenje za njega bila je tranplantacija srca i pluća za šta su se Subotičani borili da mu omoguće. Organizovali su sakupljanje pomoći i druge brojne akcije, a ujedno su se angažovali da mu omoguće bolje uslove za život pošto je sa majkom živeo u udžerici za koju je ona plaćala i ratu za kredit, a ukupna primanja su joj svega 26.000 dinara.

 

Daniel tri godine nije išao u školu zbog narušenog zdravstvenog stanja, a jedino društvo, dok mu je majka bila na poslu pravili su mu papagaj Micko i mačak.

Advertisements

 

Hrabri dečak je imao velike tegobe, ali je uvek bio nasmejan, a najviše se radovao kada ga neko poseti i kada dobije domaće i druge zadatke za školu od nastavnika koji su dolazili kod njega kući.

Rođen je sa oštećenjem srca koje lekari nisu primetili na vreme, a veliko pogoršanje njegovog zdravlja javilo se pre osam godina. Bolest je napredovala i zbog slabosti srca krv se nije pumpala dovoljnom jačinom, već se vraćala u pretkomoru, a zatim u pluća.

 

– Ušao je u lošem stanju u bolnicu u Beogradu. Uveli su mu lek koji ga je stabilizovao. Juče mu se ponovo pogoršalo stanje, bio je na intenzivnoj nezi, ali nažalost, preminuo je jutros. Kontaktirali smo klinike u Beču, Budimpešti, u Nemačkoj, Holandiji, Hjustonu, ali ne znamo i nije nam jasno koga je bolnica kontaktirala. RFZO mu je odobrila lečenje, međutim, sada je kasno za sve. Zahvalni smo svima koji su bili uz Daniela i njegovu majku i koji su na sve načine pokušali da mu ulepšaju i produže život – kažu u Udruženju “Roditelji Subotica”.

 

Do poslednjeg trenutka svog kratkog i teškog života imao je osmeh na licu i pokazao je kako se hrabro nosi sa životnim nedaćama. Daniel će biti sahranjen u ponedeljak na subotičkom groblju u naselju Aleksandrovo.

 

(Kurir.rs/Blic)

Advertisements

error: