Sprema se krađa – na izborima će glasati ljudi rođeni u 19 veku!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Uprkos tvrdnjama ministra Branka Ružića da Jedinstveni birački spisak nikada nije bio ažurniji, u birački spisak, samo na teritoriji Beograda, upisano je najmanje 150 građana koji su stariji od 110 godina.

 

Među njima je čak i jedna osoba koja bi, prema istraživanju Insajdera, u maju napunila 129 godina.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pre nekoliko meseci poručio je i da je prebacivanjem podataka iz matičnih knjiga u elektronski oblik ažuriran jedinstveni birački spisak na pravi način i da se brisanje nekog građanina iz tog spiska obavlja na osnovu otpusta iz državljanstva, promena prebivališta, smrti i drugih razloga.
Međutim, istraživanje Insajdera pokazuje da je u Jedinstveni birački spisak upisana najmanje 31 osoba rođena u 19. veku.

Advertisements

Osim osoba rođenih u pretprošlom veku, na biračkom spisku je i više od 100 osoba koje bi ove godine napunile 110 ili više godina i nalaze se na skoro svim opštinama u Beogradu. Među njima, čak 20 osoba ove godine bi proslavilo 117. rođendan.

Prema medijskim izveštajima, pre dve godine preminuo je najstariji stanovnik Srbije u 107. godini u mestu Desine u Velikom Gradištu.

Činjenica da se u Jedinstvenom biračkom spisku, kao javnoj ispravi u kojoj se vodi jedinstvena evidencija državljana Republike Srbije koji imaju biračko pravo, nalaze i osobe koje sigurno više nisu žive, ne znači po pravilu da će njihovi glasovi biti zloupotrebljeni. Međutim, ono što znači, jeste da su birački spiskovi u Srbiji i dalje neažurirani i da ova činjenica otvara mogućnost za različite zloupotrebe.

 

INSAJDER.NET

Advertisements

error: