ŠPANIJA SE RASPADA! 500,000 Katalonaca traži nezavisnost

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Oko 525.000 pristalica nezavisnosti Katalonije okupilo se u Barseloni protestujući zbog presuda svojim liderima i tražeći otcepljenje od Španije.

 

Glavno okupljanje gde se nalazi najveći broj demonstranata prolazi mirno s brojnim istaknutim zastavama koje simbolišu nezavisnost i transparentima „sloboda političkim zatvorenicima“.

U drugom delu grada hiljade studenata i učenika, koji su u sredu stupili u trodnevni štrajk, pokušavaju da dođu do zgrade španjolske nacionalne policije koju čuva interventna policija. Tamo je došlo do okršaja u kojem su privedene tri osobe, među njima dvoje maloletnika, a jedan policajac je povređen.

Advertisements

 

Studenti zamaskiranih lica približavaju se bacajući kamenje i flaše pa se povlače nakon intervencije policije. „Antifašistička Barselona“ i „Ulice će uvek biti naše“, viču. Na jednom snimku se može videti kako su demonstranti policiju zasuli đubretom.

Bacili su dimnu bombu i više petardi, a onda zapalili i kontejnere za postavljajući barikade.

 

Osim toga, na više mesta u gradu zapaljena je vatra. Čuju se sirene.

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sančes izjavio je danas da su masovne demonstracije u Kataloniji zbog presuda separatistima dokaz da su u Španiji kažnjivi nezakoniti potezi, a ne političke ideje.

 

Kurir
AFP

Advertisements

error: