SNS PODRŽALA PREDLOG: Ramuš Haradinaj biće novi premijer Kosova i Metohije

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Priština — Zapadne agencije prenele su da je Ramuš Haradinaj dobio mandat za formiranje kosovske vlade.

 

Agencije su podsetile da se radi o bivšem gerilcu koji je dva puta bio optužen za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Agencije primećuju da Haradinaj pripada velikoj takozvanoj “ratnoj koaliciji”, koja je sastavljena od bivših gerilaca koji su se borili protiv srpskih snaga u ratu 1998-99. godine.

Sukobi sa srpskim snagama su ga doveli do toga da protiv njega budu podignute optužnice za ratne zločine, ali ga je Haški tribunal dva puta oslobodio, navodi Rojters i dodaje da je Haradinajeva stranka u ponedeljak potpisala koalicioni sporazum za fomiranje vlade sa manjom strankom Alijansa za novo Kosovo.

Advertisements

AFP napominje da parlament tek treba da odobri imenovanje Haradinaja.

Ta agencija naglašava da je Haradinaj bio komandat OVK tokom sukoba sa srpskim snagama u periodu od 1998. do 1999. godine.

Navodi i da je izabran za premijera 2004. godine, ali da je podneo ostavku nakon što ga je Haški tribunal optužio za ratne zločine.

Francuska agencija ističe i da su mu njegovi “drugovi po oružju” dali nadimak Rambo kao i da mnogi Albanci na Kosovu tog 49-ogodišnjaka smatraju herojem, dok ga Srbi vide kao ratnog zločinca.

IZVOR: B92

Advertisements

error: