SKOT SE UPLAŠIO! AMERIČKI AMBASADOR: Sad ću da radim šta Tramp kaže, sve ću da slušam

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Američki ambasador u Srbiji Kalj Skot izjavio je danas da se odluka predsednika SAD Donalda Trampa o smeni ambasadora ne odnosi na njega i dodao da je već od nove administracije dobio nalog za buduće poslove.

“Mi smo već dobili nalog da ostanemo na mestu i da radimo za novog predsednika kao što smo radili i za prethodnog”, rekao je Skot Tanjugu.

On je kazao da će u ponedeljak biti u svojoj kancelariji u ambasadi i da će zastupati interese novog predsednika i njegovu spoljnu politiku.

Povodom piosanja britanskog “Indipendenta” da je Tramp opozvao sve ambasadore prethodene američke administracije, Skot je rekao da svaka nova administracija ima običaj da opozove političke ambasadore, ali da se to ne odnosi na one koji su karijerne diplomate.

Ubrzo pošto je položio zakletvu i postao 45. predsednik SAD Donald Tramp je opozvao sve ambasadore u misijama SAD koje je imenovala administracija bivšeg predsednika Baraka Obame, bez pripremljenih zamena, piše “Independent”.

Podsetimo, američki ambasador u Srbiji Kajl Skot postavljen je početkom 2016. godine, od strane administracije Baraka Obame!

Advertisements

Kako navodi list, Tramp je zatražio da svim ambasadorima u zemljama širom sveta koje je imenovao Obama, kaže da napuste svoje funkcije do podne 20. januara i to bez odlaganja.

Njegov tranzicioni tim saopštio je 23. decembra da neće biti izuzetaka i da nijedan ambasador neće ostati na funkciji nakon inauguracije.

Ova naredba obuhvata oko 80 ambasadora širom sveta.

Otpuštanje ambasadora nije neuobičajena praksa novih predsednika, ali je neuobičajeno da nisu objavljena sva imena budućih ambasadora koji će naslediti funkcije, što može da oteža odnose SAD sa nekim zemljama, posebno sa onim koje imaju “osetljive” odnose sa Amerikom.

Neke od tih zemalja su Njemačka, Velika Britanija, Kanada, Kina, Indija, Japan i Saudijska Arabija.

Među nekoliko najavljenih imenovanja nalazi se Niki Hajli, koja će da zameni Samantu Pauer na poziciji ambasadora u UN, advokat Dejvid Fridman koji je najavljen kao novi ambasador u Izraelu i guverner Ajove Niki Hajlej koji će biti ambasador u Kini.

ALO

foto: OLIVER BUNIĆ

Advertisements

error: