SKANDALOZNO! PET PUTA VIŠE AFLATOKSINA NEGO U EU: Zbog suše će nas trovati

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Strašno Očekuje se da u kukuruzu, koji se koristi u ishrani stoke, bude više opasnog kancerogena, što će se odraziti i na mleko, pa je država odstupila od evropskih standarda.

 

Građani Srbije opet će morati da odluče da li će piti mleko s povećanim, toksičnim procentom aflatoksina ili će kupovati uvozno, u kojem nema ove materije, a sve zbog toga što je država odlučila da od 7. septembra poveća nivo aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu.

U pravilniku koji je potpisao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović 31. avgusta stoji: Glava II, Maksimalno dozvoljene količine određenih kontaminenata, odeljak 2. Mikotoksini, pododeljak 2.1. Aflatoksini, tačka 2.1.14, kolona M1, broj „0,050“ zamenjuje se brojem „0,25“.

Siromašni građani

Advertisements

Sličan potez Vlada Republike Srbije je povukla i februara 2013. godine, kad je nivo povećan sa 0,05, što važi u Evropskoj uniji, na 0,5 zbog povećanog prisustva aflatoksina u kukuruzu usled suše 2012.

Sad se izgleda dešava isto, jer je Srbiju opet pogodila suša. Inače, 2013. godine se podigla i velika buka u javnosti, pa je maksimalan nivo vraćen na 0,05.

Vera Vida, predsednik Centra potrošača Srbije, kaže da, kao i 2013, i danas smatra da u mleku uopšte ne sme da bude aflatoksina:

– Ako je to standard za Mađare, zašto ne bio i za nas. Ne znam kako dugoročno ili kratkoročno aflatoksin može da deluje na zdravlje ljudi, ali ako znamo da mleko koriste najviše deca, bebe i stariji, povećanje ne bismo smeli da dozvolimo. Ako strano mleko bude jeftinije, onda će ga građani kupovati, ali s obzirom na to da je većina građana na ivici egzistencije, mislim da će kupovati ovo koje ima do 0,25 mikrograma, što je pet puta više nego u Evropskoj uniji.

KURIR

Advertisements

error: