SKANDAL: Hrvati traže spomenik Stepincu u Beogradu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Spomenik Alojziju Stepincu, zagrebačkom nadbiskupu u NDH, otkriven je u Sisku. Povrh svega, inicijator ideje da se Stepinac proglasi svecem, monsinjor Jurij Batelja otišao je korak dalje i izjavio je da bi spomenik Stepincu trebalo podići i u Beogradu!

 

Batelja je tokom svečanosti u Sisku pokušao da umanji ulogu i požrtvovanost Dijane Budisavljević, koja je zaslužna za spasavanje više od 12.000 dece, rekavši da je u tome “presudna bila uloga Stepinca”.

 

Vikar ustaške vojske

– Logori u Sisku i Jastrebarskom nisu bili logori, već prihvatilišta, gde su ustanove NDH organizovale boravak dece. I sam Stepinac osudio je postojanje logora Jasenovac. Pozdravljam inicijativu da se u Beogradu podigne spomenik Dijani Budisavljević, ali bi uz nju trebalo da bude i Stepinčev spomenik, jer bez nadbiskupa ne bi mogla ništa da učini – izjavio je Batelja.

Advertisements

 

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je ovo cinična i bezobrazna izjava koja nema nikakve veze sa istinom.

– Takve i slične izjave duboko vređaju žrtve NDH, njihove porodice i čitav srpski narod. Brojne činjenice jasno pokazuju da je Stepinac blagosiljao NDH i da se do poslednjeg dana rata borio za opstanak te tvorevine, ali i da je bio vojni vikar ustaške vojske. Stepinac je ratni zločinac, a ne spasitelj Srba kojem treba spomenik, gde god da se diže – rekao je Linta za Kurir.

 

IZVOR: Kurir / Jelana Pronić

Advertisements

error: