SIPAJTE IM OTROV, POSTAVLjAJTE BOMBE: Identifikovani džihadisti koji su pozivali na ubijanje

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Poverljiva dokumentacija bezbednosnih službi Bosne i Hercegovine otkriva šokantne detalje o pripadnicima Islamske države (IS), koji su prošle godine u video-snimku zapretili zemljama Balkana.

Banjalučke “Nezavisne“ su došle do biografija i fotografija aktera snimka “Čast je u džihadu, poruka Balkancima“ u kom pozivaju muslimane da se pridruže u džihadu, a ako ne mogu, da tu dužnost obave na mestima gde žive.

Uglavnom se radi o državljanima BiH, ali ima i osoba sa pasošima Srbije, Crne Gore i Albanije. Pojedini su poginuli u borbama, a sudbina ostalih nije poznata.

Nihad Berković je u snimku potpisan kao Abu Džihad al-Bosni, rođen je 1982. godine u Tuzli, a živeo je u Kladnju. U Siriju je otišao 2013. godine sa suprugom, Melisom Hasičić, kao i prijateljem Asmirom Gostevčićem i njegovom suprugom Elzedinom Berbić.

Kao Salahudin al-Bosni predstavljen je Ines Midžić, 25-godišnjak rođen u Bihaću, koji je preko Istanbula stigao u Siriju, zajedno sa Fikretom Hadžićem, letom iz Sarajeva 15. avgusta 2012. godine. Vraćao se nekoliko puta u BiH, a 20. juna 2013. godine je u Istanbul otišao sa Edinom Zukićem.

Kao “vrlo radikalan mladić“ opisan je Jasmin Keserović, rođen 1994. godine u Zavidovićima, na snimku je potpisan kao Abu Muhamed al-Bosni, a u Siriju je otišao sa Bajrom Ikanovićem i Mithatom Đonom 23. januara 2013. godine.

Advertisements

U martu 2015. godine kao džihadista poginuo je Seid Čolić, rođen 10. septembra 1976. u Doboju, a navodi se da je u dva navrata boravio u Srbiji.

Teške povrede u borbama sa Slobodnom vojskom Sirije zadobio je Edin Alijev, 28-godišnjak rođen u Sarajevu, koji je postao džihadista 2013. godine.

Kompletnu porodicu je u Siriju 2014. godine preselio Nermin Šabić, a to je učinio i Ener Iriškić, rođen u Sloveniji, ali nastanjen u naselju Baraći, u opštini Teslić.

Među najstarijim džihadistima nalazi se Miralem Berbić, rođen 1954. godine, koji je takođe preko Istanbula otišao u Siriju.

Kao “učenik“ zloglasne medrese u Gornjoj Maoči evidentiran je Mevludin Cicvara, koji je stradao kao džihadista, a u Siriju je otišao 2. aprila 2013. godine, zajedno sa sa Hansom Sivcem, Enverom Lilićem, Abdulahom Ibradžićem, Advanom Mijatovićem i Aldinom Alibašićem.

Nije poznato gde se trenutno nalazi Jasmin Hasičić, kao ni Nermin Jahić, a za Jusufa Selimovića je navedeno da poseduje i austrijsko državljanstvo.

Kao državljani Srbije navedeni su Abid Podbićanin i Ašim Šaćir. Sa teritorije Kosova i Metohije potiče i Radvan Haćifi, rođen 1990. godine, kao i Alis Džemajili, koji je stradao u Siriji.

Nekada imam jedne džamije u Albaniji, Almir Dači je osuđen u Tirani zbog terorizma, dok je još ranije objavljeno da je Mirza Haklaj iz Podgorice poginuo kao džihadista.

 

Izvor: Nezavisne

Advertisements

error: