SINIŠA MALI ZABRANIO: Invalidi od DANAS gube pravo besplatnog prevoza

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Takva odluka praktično ne prepoznaje kao invalide nikoga ko nije, zbog svog zdravstvenog stanja, potpuno onesposobljen za bilo kakav rad.

Stupanjem na snagu novog tarifnog sistema jedan broj obolelih od neizlečivih bolesti i sa statusom invalida u Beogradu izgubio je pravo na besplatan prevoz.

Dosadašnji pravilnik kojim se, između ostalog, uređuje gradski saobraćaj u Beogradu omogućavao je obolelima od bolesti kao što su multipla skleroza, mišićna distrofija, dečja ili cerebralna paraliza da jednostavnim pokazivanjem medicinskog nalaza i ličnih dokumenata dobiju legitimaciju za besplatan prevoz.

Po novom pravilniku pomenute kategorije lica sa invaliditetom mogu besplatne karte dobiti samo uz dokument nadležne ustanove kojim se utvrđuje da imaju potpuni gubitak radne sposobnosti, da dobijaju dodatak za tuđu negu ili trajnu nesposobnost za rad i privređivanje.

“Takva odluka praktično ne prepoznaje kao invalide nikoga ko nije, zbog svog zdravstvenog stanja, potpuno onesposobljen za bilo kakav rad”, kažu u udruženju obolelih od MS.

U Gradskom sekretarijatu za javni prevoz kažu da ovakav sistem “nije restriktivan prema invalidima” već da je licima sa invaliditetom, kojima je to potrebno, omogućeno da imaju kartu za pratioca i potvrđuju da bez besplatnih ili povlašćenih karata ostaju oni koji su radno sposobni, zaposlena ili nezaposlena lica sa invaliditetom.

Advertisements

Prema procenama i republičkog i gradskog udruženja obolelih od MS u Beogradu živi oko 2.500 obolelih (trećina obolelih u Srbiji) od kojih oko 1200 učlanjeno u udruženja. Broj onih koji su koristili ili koriste karte za besplatan/povlašćeni prevoz u udruženjima nemaju.

Taj podatak nema ni Gradski sekretarijat za javni prevoz zbog toga što prilikom izdavanja besplatnih karata na osnovu dijagnoze “nije tražen podatak da li je lice u radnom odnosu”.

“Sekretarijat za javni prevoz raspolaže podatkom o ukupnom broju izdatih personalizovanih kartica pri čemu treba imati u vidu i činjenicu da su kartice menjane zbog isteka roka važnosti kao i da nije poznato koliko je kartica izdavano na isti JMBG”, kažu u sekretarijatu i navode da ne mogu proceniti ni finansijski efekat ovakve promene.

U gradskom sekretarijatu za socijalnu politiku takođe nemaju podatke o broju korisnika

U udruženjima koja okupljaju lica sa invaliditetom navode da ni oni nemaju procenu, ali da bi pooštravanje uslova dovelo do toga da se broj besplatnih karata sa, potencijalno, više od hiljadu, smanji nekoliko puta.

Bez besplatnog prevoza ostaju oboleli, sa manjim ili većim ograničenjima, koji zbog svog zdravstvenog stanja rade od kuće, ili su samozaposleni ili nezaposleni.

“Jedan broj obolelih ne koristi nikakve povlastice, niti se prijavljuje u udruženje. Ljudi ne žele da na taj način kažu da su oboleli zbog toga što smatraju da će i poslodavci i najbliže okruženje promeniti stav o njima”, kažu u Beogradskom udruženju obelelih od MS.

IZVOR:ESPRESO.RS

Advertisements

error: