ŠEŠELJ: Amerikanci mi oteli 187,000 dolara!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsedniku radikala Vojislavu Šešelju zamrznuto je 70.000 dolara u Siti banci u Portoriku i 117.000 dolara u Australijskoj banci, jer se nalazi na “crnoj listi” SAD, pišu beogradske “Novosti”.

 

Uprkos tome što je odslužio kaznu u Hagu, i dalje je na spisku ljudi kojima je Služba za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD uvela sankcije, zbog čega ne mogu da raspolažu svojom imovinom u inostranstvu, navodi list.

 

Šešelju su sankcije uvedene pre 15 godina, kada je Tribunal u Hagu tražio da dođe u Holandiju na suđenje za zločin protiv čovečnosti.

 

– Na “crnu listu” SAD stavljen sam pod izgovorom da sam begunac od Haškog suda. A uopšte nisam begunac, jer sam, čim sam čuo da je podignuta optužnica, kupio kartu i otišao – kaže Šešelj za “Novosti”.

Advertisements

 

Sve dok ne bude skinut sa “crne liste” neće moći da podigne 187.000 dolara koje je, kako kaže, zaradio držeći predavanja i prodajući knjige srpskoj četničkoj emigraciji širom sveta krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

 

– Preko srpskog konzula u Hagu, pisao sam američkoj ambasadi tražeći svoj novac. Dobio sam odgovor da ostaje blokiran i da mogu da ga koristim samo ako unajmim američkog advokata da me brani i da ga platim tim parama. Taj papir još čuvam – navodi lider radikala.

 

Kaže, takođe, da je imao i neki iznos u Kaliforniji koji je uspeo da izvuče krajem devedesetih godina, dok je njegova supruga Jadranka uspela da dobije oko 42.000 dolara koji su se nalazili u Kanadi.

 

Skidanje s “crne liste” američke agencije nije nimalo lako, što potvrđuje i činjenica da se na njoj i dalje nalazi bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, koji već 12 godina nije živ.

 

IZVOR: Republika.rs / FOTO: Đ. Kojadinović

Advertisements

error: