Sekretarka iz SNS postala direktorka Muzeja Nikola Tesla

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Iz fotelje gradske sekretarke za kulturu, Ivona Jevtić sela je u direktorsku. Imenovana je za v. d. direktora Muzeja Nikole Tesle. Na tu vest kulturna, ali i javnost na društvenim mrežama, reagovala je burno i s negodovanjem.

 

Iako godinu dana traže njenu smenu, postavljenje na mesto direktorke Muzeja Nikola Tesla smatraju lošim, tim pre, kažu, što je dosadašnji direktor bio vrsni poznavalac Teslinog lika i dela.

“Kao gradski sekretar otišla sam u zenitu svojih dostignuća. Sve manifestacije koje sam radila – Oktobarski salon, Bitef, Belef, Bemus, dostigle su najveću posećenost, gledanost i najveće finansijske rezultate za vreme mog mandata. Čak 37 odsto je povećan budžet samo za programsku delatnost. Zaista odlazim veoma puna emocija, puno sam uradila. Ovo je novi izazov za mene. Muzej Nikole Tesle je jedan od 30 ustanova koje sam vodila i već imam dosta planova i projekata”, rekla je Jevtić za Kurir.

Iako je po struci profesorka srpskog jezika i književnosti, Ivona Jevtić u svet kulture ušla je iz sveta pošte, jer je u Pošti Srbije radila do 2010. Bez ikakvog iskustva rada u kulturi, 2014. imenovana je za direktorku Kulturnog centra Beograd, pošto je s tog mesta smenjena Mia David, što je izazvalo burnu reakciju javnosti.

Advertisements

 

Reagovala je kulturna javnost i na potez sekretarke da cenzuriše izložbu “Necenzurisano”, a dve godine unazad traži se njena smena, jer novac s gradskog konkursa namenjen kulturi odlazi u ruke tek osnovanih organizacija koje s kulturom nemaju dodirnih tačaka, za šta je inicijativa “Ne davimo Beograd” podnela i krivičnu prijavu protiv Jevtićeve.

Nema dilemu bivša direktorka Kulturnog centra da je sekretarka, kako kaže, “zglajznula”.

“Zašto je ona “zglajznula”? Neke kolege sa scene smatraju da je to neka naša mala pobeda i da su naši uporni pritisci doveli do toga, ja u to ne verujem, mi nemamo nikakvu snagu. Mislim da su neke druge igre u pitanju i da ona njima više ne odgovara”, kaže Mia David.

 

Čudi sagovornicu N1 što gradskoj vlasti, očito, više ne odgovara ni Branimir Jovanović, dosadašnji direktor Muzeja i jedan od najvećih poznavalaca Teslinog života.

 

“To je bilo 20 godina intenzivnog istraživanja, originalne građe, 20 godina druženja sa delom jednog genija, 160.000 dokumenata, 50.000 novinskih isečaka i tako dalje i tako dalje. Ogromna vrednost”, rekao je Branimir Jovanović u intervjuu za Ekspres (ekspres.net) 2016.

 

n1 srbija / foto RAS

Advertisements

error: