ŠEF NATO: Islamska država i dalje postoji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da smrt vođe Islamske države Abu Bakr al Bagdadija predstavlja prekretnicu u borbi protiv ove terorističke organizacije, ali je i upozorio da ova borba nije ni približno završena.

 

Stoltenberg je rekao da je Islamska država nekada kontrolisala ogroman deo Sirije i Iraka i da međunarodna koalicija, čiji deo je i NATO, mora da osigura da se ta ekstremistička grupa ne vrati na ta područja.

Generalni sekretar NATO-a je istakao da Islamska država više nema teritorije, ali je još živa.

– Islamska država ima ćelije spavača, tajne mreže i radi na tome da se vrati. Naša misija još nije potpuno završena – rekao je Stoltenberg za nemački “Bild”.

Advertisements

 

Stoltenberg kaže da ne dovodi u pitanje članstvo Turske u Alijansi i pored vojne operacije Ankare na severu Sirije.

Iako su postupke Turske osudile mnoge članice Alijanse, Stoltenberg i dalje vidi Ankaru kao važnog partnera i igrača u regionu, dodajući da je nasilje na severoistoku Sirije smanjeno nakon turske operacije.Prema njegovim rečima, Turska je odigrala ključnu ulogu u slabljenju Islamske države pomažući SAD u neutralizaciji Al Bagdadija, čija smrt nije donela kraj kalifata.

 

On se osvrnuo na činjenicu da je Turska jedina zemlja koja je primila 3,6 miliona izbeglica iz Sirije i jedina saveznica koja se suočila sa toliko terorističkih napada.

 

Blic.rs

Foto: NATO

Advertisements

error: