ŠEF EVROPSKE UNIJE: Balkan se lako može zapaliti! GRAĐANI SRBIJE: Vi nas i palite!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ukazuje da mu je najteži zadatak zapadni Balkan, gde je dovoljna samo jedna varnica.

 

On je, u intervjuu nemačkom dnevniku Cajt, kazao da za zapadni Balkan, ali i sve druge južne i istočne susede EU važi – ili će Unija izvesti stabilnost ili će uvesti nestabilnost.

 

„To posebno važi za zapadni Balkan. Poredim ga sa tiganjom punog ulja. Dovoljna je varnica i sve je u plamenu. Dugoročno pomirenje u regionu može se postići samo kroz evropsku perspektivu“, uveren je Han.

On je ukazao da je u interesu EU da na Balkanu postoji stabilnost, ali i dodaje da je taj region ekonomski zanimljiv.

„Tamo postoji ekonomski rast koji je duplo veći od evropskog proseka. Oko 20 miliona ljudi živi na zapadnom Balkanu. To je tržište koje se može razviti. On sadrži brojne šanse, ali su preduslov stabilnost, mir i vladavina prava“, podvukao je Han.

Advertisements

 

Na konstataciju da je nedavno bilo tenzija između Beograda i Prištine, i na pitanje da li region više ide unazad nego što napreduje, Han je odgovorio da je taj događaj samo dokaz njegove teze da svaka zemlja napreduje, ali da taj napredak još nije na stabilnim osnovama.

 

„Jedna pogrešna reč može voditi do izbijanja konflikta“, upozorava Han.

Upitan da li je politička elita Srbije jasno orijentisana prema Evropi Han kaže: „Verujem da razumne snage u zemlji, a u njih ubrajam premijera Aleksandra Vučića, odlično znaju da evropska perspektiva nema alternativu, ako žele mir i blagostanje. Naravno da u Srbiji postoje još uvek političari koji neguju nacionalističku retoriku. To je kontraproduktivno, zato što to vodi u opterećenu prošlost umesto u pozitivnu budućnost.“

Građani Srbije izgleda su negativno dočekale ovu izjavu jer je društvena mreža TVITER bukvalno bila pretrpana negativnim komentarima. Izdvaja se najviše ista šablonska poruka koja glasi: “VI STE TI KOJI SVE PALITE”.

 

B92 / DNEVNI ŽURNAL

Advertisements

error: