САМО У КИНИ: Седам година затвора за варање на полагању матуре!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Нови кинески закон предвиђа казну од седам година затвора за ученике који варају на полагању велике матуре, због чега су ове недеље власти распоредиле скоро 800 полицајаца са задатком да надзиру полагање важног националног испита у 96 испитних центара у земљи.

Овај закон је изгласан прошле јесени у циљу борбе против ендемског варања на испиту који се у Кини назива “гаокао”, а који је од пресудног значаја за каријеру кандидата, преноси француски лист “Фигаро”.

Да би се спречило варање, које нови закон третира као злочин, широм Кине је у уторак, на дан полагања “гаокаоа”, 768 полицајаца будно пратило понашање кандидата на испиту.

“Не верујте групама или појединцима који нуде лажну помоћ на испиту, пашћете у замку и ризиковаћете да жалите читавог живота”, упозорило је Министарство просвете у саопштењу, објавио је “Њујорк тајмс”.

Кинези овај испит, који је еквивалент нашој матури, сматрају одлучујућим, пошто се, у зависности од постигнутих резултата, девет милиона кандидата разврстава на боље или лошије универзитете, а у Кини је академско опредељење нарочито пресудно за даљи развој каријере.

Диплома великог универзитета отвара врата добро плаћеном послу, док студије на универзитету који има лошу репутацију могу да наруше репутацију породице несрећног кандидата, који се скоро увек на крају бави неком другоразредном професијом.

Advertisements

Нови закон, међутим, не наилази на једногласне реакције код младих Кинеза.

“Једноставно је превише строг”, објашњава за њујоршки лист Ванг Јиран, студент прве године универзитета Јангце.

Како каже, због строгости казне, нико се више неће усудити да ода превару, из страха да не пошаље кандидата у затвор.

Другачијег је мишљења Бела Ху, 19-годишња студенткиња са Технолошког института у Пекингу, која сматра да је “неопходно елиминисати варање јер оно угрожава све”.

Кинески дневник “Глобал тајмс” пише да је овај закон неопходан како би се одржала “социјална правда” у кинеском друштву, имајући у виду да гаокао може да социјално уздигне породице које најскромније живе.

Гаокао је у Кини толико важан да се тамо чак развио прави бизнис у сврхе варања, уз подстицај родитеља решених да деци обезбеде што бољи резултат, па се одређена предузећа плаћају да би дискретно дотурила тачне одговоре кандидатима на дан испита.

С друге стране, у борби против распрострањеног варања, неке провинције су последњих година успоставиле читаве системе, па су неке чак увеле “читаче отисака прстију” у испитним центрима и забраниле грудњаке са металним жицама, сумњајући да би у њима могли бити преносни системи.

Прошле године су власти града Луојанг чак користиле дрон да би “на делу” откриле варалице и њихове помагаче који им преко радија шаљу одговоре.

Извор: Тањуг

Advertisements

error: