RUSKI PATRIJARH UZ SRBE: Kosovo je sveto mesto mučeništva za sve Hrišćane!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Patrijarh ruski Kiril rekao da o Srbiji uvek razmišlja sa posebnim osećanjima.

 

Kosovo je sveto mesto, mesto mučeništva i zavetovanja i ono će zauvek čuvati sećanja na sve koji su tamo postradali, isto kao što će i kamenje katedrale Svete Sofije večno pamtiti božanske liturgije koje su se služile među njenim zidovima, poručio patrijarh ruski Kiril.

U intervjuu za portal Iskra, patrijarh je rekao da uvek moramo imati na mu da Bog ima svoj sud i svoju pravdu, koje se tako često razlikuju od ljudske predstave o tome.

“Sa nepromenjivim molitvenim osećanjem mislim o Kosovu i trudim se da se u svojim molitvama setim svih onih koji danas tamo hrabro i nimalo lako služe. Kosovo nam je svima nauk…”, naveo je patrijarh Kiril.

To je, kaže, nauk vernosti Hristu i ispovedanju vere uprkos svim strašnim mukama i iskušenjima koje na nas šalje svet.

“I koliko je samo važno da se u takvim trenucima ne zaboravi da Bog nije u sili nego u pravdi”, rekao je.

Advertisements

Patrijarh ruski je, kako kaže, bratskom srpskom narodu poručio da čuvaju pravoslavnu veru, i da razumom, srcem i dušom spoznaju učenje Hristovo.

On kaže da o Srbiji uvek razmišlja sa posebnim osećanjima.

Podsetivši da je Srbiju posetio 2013. tokom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, i 2014. godine, kada je u Beogradu boravio na poziv patrijarha Irineja, patrijarh Kiril kaže:

“Znate, neverovatan osećaj obuzme ruskog čoveka kad dolazi u Srbiju. Nemate osećaj da ste u stranoj zemlji. Naprotiv, osećate se kao kod kuće, okruženi braćom. Naše zemlje zaista imaju mnogo toga zajedničkog. Pre svega, naravno, to je naša zajednička vera, zajedničke duhovne i moralne vrednosti, bliske kulture i tesne istorijske veze:

Ukazujući da između naših naroda postoje duge i čvrste veze ljubavi, i što je najvažnijete veze se manifestuju na najneposredniji, svakodnevan način, na privatnom planu, u ličnoj, međusobnoj komunikaciji ljudi, patrijarh ruski ističe da su pravo zbog toga za njega posete Srbiji, poklonjenje svetinjama i razgovori sa vašim pravoslavnim ljudima uvek radosni događaji koje iščekujem.

IZVOR: ALO.RS / FOTO: PROFIMEDIA

Advertisements

error: