RUSKI MEDIJI RAZOTKRILI VUČIĆA: Srbija je faktički već u NATO-u ali se o tome ćuti!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Piše: Igor PŠENJIČNIKOV, za RIA Novosti

 

U BRISELU se visoka predstavnica EU za spoljnu politiku – Federika Mogerini – srela da premijerima šest balkanskih zemalja, od kojih bi jednu bilo pravilnije zvati kvazidržavnom tvorevinom.

Vis-à-vis Mogerini bili su šefovi vlada Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, takozvani mandatar za formiranje nove vlade Makedonije, kao i odlazeći šef vlade samoproglašene „Republike Kosovo“, koja i jeste kvazidržava.

Kako je saopšteno, teme –prvo bilateralnih pregovora premijera sa Mogerini, a zatim njihovog razgovora za radnim ručkom – bile su regionalna bezbednost, ekonomski razvoj i saradnja, a takođe evrointegracije država zapadnog Balkana.

Neprijatelji za istim stolom

Oficijelno saopštenje o susretu Mogerini sa predstavnicima zapadnobalkanskih naroda ne razotkriva realnu suštinu tog događaja. Kao prvo, svim tim zemljama je visoka predstavnica EU, slikovito rečeno, ponovo pokazala šargarepu u vidu njihovog budućeg članstva u Evropskoj uniji. Ali, to uopšte nije glavno.

Kao drugo, a to je glavno, Mogerini je posadila za isti sto premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je nedavno izbaran za predsednika Srbije, i šefa vlade Kosova Isu Mustafu. Za EU je to novi proboj na planu dobijanja međunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova i otimanja te pokrajine od strane Srbije, koja ga, kao i ranije, smatra svojom neodvojivom teritorijom.

Advertisements

Retuširana statistika

Priznanje nezavisnosti Kosova je glavni uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju. Premijer Vučić, koji je i „bez pet minuta“ predsednik Srbije (preuzeće funkciju početkom juna), više puta je govorio da ne vidi rugi put za Srbiju osim puta u EU.

Prema anketama, za članstvo zemlje u EU zalaže se 47,7% Srba. Protiv je 39%, a neopredeljenih — 13,3%. To jest, u svakom slučaju je za EU — manje od polovine.

Koliko se može verovati tim istraživanjima?

Teško je reći. Jer, po tim istim anketama, protiv članstva zemlje u NATO izjašnjava se 79,4% Srba, koji nisu zaboravili natovska bombardovanja Beograda i drugih gradova svoje zemlje 1999. godine.

U svesti Srba su ta dva pojma — NATO i EU — praktično identični jer sve zemlje stare Evrope, sa malim izuzetkom, ulaze u obe te strukture. A obe te strukture su osnova zajednice pod imenom „kolektivni Zapad“, koja je za sve nesreće na teritoriji bivše Jugoslavije krivcima proglasila Srbe.

Zato nije baš sasvim shvatljivo kako se međusobno odnose oni statistički podaci — 79,4% protiv NATO i 47,7 % za EU. Srpski evroskeptici smatraju da su podaci o odnosu Srba prema EU veoma ulepšani.

To mišljenje treba imati u vidu u kontekstu brojnih optužbi na Vučićev račun da drži pod svojom kontrolom sve medije i da i manipuliše javnim mnjenjem.

PRAVDA / NOVOSTI

Advertisements

error: