ROMI SE ŽALE ZBOG KAZNI I HAPŠENJA: Ne daju nam da kopamo po kontejnerima!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Prvi efekti rada takozvanih “čuvara kontejnera” u Novom Sadu počeli su da postaju vidljivi. Prema podacima Centra za romsku zajednicu, u poslednje vreme se sakupljači sekundarnih sirovina kažnjavaju sa između pet i osam hiljada dinara, a stigla su i prva rešenja za izdržavanje zatvora zbog, kako zakon kaže, krađe iz kontejnera.

Za romsku zajednicu ovo je udar na jedina primanja koja imaju.

Tako i Nafija Mamutovska živi od skupljanja kartona i plastike. U poslednjih nekoliko nedelja, troje članova njene porodice kaznila je komunalna policija, nakon što ih su čuvari kontejnera potkazali da uzimaju sekundarne sirovine iz graskih kanti.

“Deca vadila te pare od usta – moramo da nosimo tamo da platimo kazne. Kante sve zatvorili, stavili one velike kante, ne daju nam da idemo da radimo. A odakle da živimo? Ne znamo”, kaže Nafija.

Advertisements

Sedamnaestogodišnji Kristijan juče je, kaže, i sam dobio kaznu. Razgovora sa komunalnom policijom dobro se seća.

“Kaže, idi lezi ako hoćeš, ne zanima me. Pitam ga – da idem da kradem, šta? Kaže radi šta hoćeš, kante ne može više”, priča Kristijan.

U romskom naselju Veliki rit na svakom koraku mogu se videti tricikli sekundaraca. Od posla koji im donosi hleb, kažu, neće odustati.

Ovi ljudi dnevno mogu da zarade između dve i tri hiljade dinara, jer iako je sakupljanje sekundarnih sirovina na ovaj način sada kažnjivo, otkup ovih materijala je potpuno legalan.

N1 SRBIJA

Advertisements

error: