REŽIM SE POVUKAO! Neće biti duplih tehničkih pregleda starih vozila!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da neće biti takozvanih duplih tehničkih pregleda za vozila starija od 15 godina i da se ta odredba neće primenjivati.

 

Uvođenje dodatnog, drugog tehničkog pregleda za vozila starija od 15 godina, koji je, prema novom pravilniku, ttrebalo da počne da se primenjuje od 5. jula, jeste neustavno i predstavlja ekonomsku diskriminaciju, smatraju u Udruženju za zaštitu potrošača Efektiva.

 

Oni smatraju da taj potez neće doprineti povećanju bezbednosti na putevima, kao ni izjednačavanju cene tehničkih pregleda jer nju određuje tržište.

Advertisements

 

– Ova odluka je i suprotna Ustavu Srbije, koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, čak i ekonomskom, što ovde jeste slučaj, jer se diskriminišu vozači slabijeg imovinskog stanja. Vlasnici vozila starijih od 15 godina diskriminisani su na osnovu jednog kriterijuma koji ne mora nužno da znači da je vozilo u lošem stanju.

 

Pretpostavka je da vlasnik ovakvo vozilo poseduje zbog lošijeg materijalnog stanja, te da je tada eksploatacija vozila manja. S druge strane, imamo vozila koja godišnje pređu po 50.000 kilometara, a stara su po nekoliko godina, kao što je to recimo slučaj sa taksi vozačima – navode u Efektivi i dodaju da će tražiti procenu ustavnosti ove odluke.

 

AGENCIJE / TANJUG

Advertisements

error: