REM: Rijaliti se nigde ne zabranjuje, pa neće ni u Srbiji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić uputila je otvoreno pismu ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, u kojem navodi da se rijaliti programi ne zabranjuju nigde, “pa neće ni u Srbiji”.

 

Pokušaj da se neki program ili format, bilo koji, unapred uredi, da mu se unapred sankcioniše sadržaj, jako liči na cenzuru, navodi Zekić u pismu.

Uostalom, evropska, kao i svaka druga medijska regulativa koja počiva na demokratskim vrednostima, dodala je ona, zabranjuje a priori kontrolu programa, baš zato što takva kontrola suštinski znači cenzuru.

Advertisements

“Regulativa se, po pravilu, ne donosi za pojedinačne emisije ili formate, jer takva vrsta postupanja, bez obzira na to što je u nekom trenutku pravi lek za postojeći problem, može lako da sklizne, hajde to da ponovimo, u cenzuru. I to je, dragi neobavešteni ministre, suština našeg odbijanja da postupimo po vašem naređenju”, naglasila je Zekić.

 

Nema šanse da bilo šta slično uradimo, između ostalog i zato što u REM ne sede ljudi koji se, kada čuju reč “mediji” hvataju za pištolje, napisala je Zekić.

 

FONET / N1

Advertisements

error: