REFORMIŠE SE EVROPSKA UNIJA! – Hrvatska bi mogla da bude izbačena iz unije!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Hrvatska se godinama borila da uđe u Evropsku uniju, a sada bi moglo da joj se dogodi da bude izgurana, piše zagrebačka štampa.

 

Nakon parlamentarnih izbora u Nemačkoj 24. septembra, Francuska će izaći s deset konkretnih predloga o reformi Evropske unije nakon ’bregzita‘: deo zemalja će se jače integrisati, a ko neće, ostaće na margini.

„Moramo da razmišljamo o Evropi u više formata, da idemo napred s onima koji to žele, a da nas ne ometaju države koje ne žele — što je njihovo pravo — da idemo ni tako brzo, ni tako daleko“, najavio je francuski predsednik Emanuel Makron u govoru ove nedelje.

„Bregzit“ je upozorenje da Evropa mora da bude inovativnija ako želi da izbegne raspad, upozorava Makron. Francuska i Nemačka zalažu se za jaču integraciju evrozone, za zajednički proračun i ministra finansija. Rasprava o tome ne sme da bude tabu, pa ionako već imamo Evropu u više brzina, rekao je: s jedne strane evrozonu i Šengen, a s druge su ostale članice. Hrvatska nema evro, nije ni u Šengenu, a mesecima nas politika predsednice Kolinde Grabar Kitarović zbližava s evroskeptičnim zemljama s ruba Unije pre nego s Nemačkom i Francuskom kao glavnim osovinama EU. Da li je Hrvatska već sama sebe izgurala na margine EU?

Advertisements

Vlada i predsednica Hrvatske ponašaju se kao da su slepi, kaže za „Jutarnji list“ evroparlamentarac Ivan Jakovčić.

„Čim je Makron pobedio, odmah sam rekao šta nas čeka nakon izbora u Nemačkoj. Kritikovao sam politiku tri mora predsednice koja nas gura na istok. Zbog glupog vezivanja uz zemlje s protivbriselskim vladama propuštamo dodatno da se zbližimo s prirodnim saveznicima poput Nemačke, Italije i Austrije“, ističe Jakovčić. „Ponašamo se kao da ne razumemo šta se u Evropskoj uniji događa“, kritikuje Ivan Jakovčić. Jasno je da se stvara EU u dve brzine, niko neće čekati Poljsku i Mađarsku koje se opiru svemu što dolazi iz Brisela.

Ako ne uredimo jezgro EU maksimalno ambiciozno, rizikujemo čitavu Evropu, poručio je Emanuel Makron.

Makron je rekao da će njegov predlog ići u smeru jačanja evrozone, zajedničke socijalne politike, obrane, migracije i mladih i kulture. Odmah su ga podržali premijeri Luksemburga i Belgije Gzavije Betel i Šarl Mišel, premijer Slovenije Miro Cerar jasno je poručio da je u sporu Poljske i EU na strani Brisela, od Višegradske grupe pokušavaju da se distanciraju Česi i Slovaci. A Hrvatska?

 

IZVOR: Sputnik

Advertisements

error: