RAZOTKRIVENI! Vlasti Srbije tražila od Tvitera da otkrije identitete pojedinih korisnika

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Srbija je jedina zemlja u regionu koja se obraćala ove godine Tviteru za informacije o korisnicima.

 

Od januara do juna 2017. godine Vlada Srbije obratila se kompaniji Tviter (Twitter) 12 puta tražeći informacije o istom broju korisnika ove društvene mreže, a za četiri profila Tviter je dao neke od podataka, piše CINS.

Prema podacima Izveštaja o transparentnosti Vlada se prvi put ovoj kompaniji obratila 2015. kada su poslali devet zahteva, dok je tokom 2016. taj broj povećan na 17 zahteva za proveru 19 profila. Sa novih 12 zahteva u prvoj polovini 2017. ukupan broj obraćanja popeo se na 38 zahteva za proveru 40 korisnika.

TEŠKA KRITIKA STIGLA IZ RUSIJE: Srpski piloti MALO LETE i stari su, NEKI SU UČESTVOVALI u odbrani od NATO 1999. godine!

Prosečno u 24 odsto slučajeva Tviter je Vladi dostavio neke od traženih podataka za dve i po godine.

Advertisements

Pored toga, Srbija je dva puta od Tvitera tražila da se određeni profili ili sadržaj uklone sa ove društvene mreže – jednom u drugoj polovini 2015, a drugi put u prvoj polovini 2016. godine. Kako je navedeno na sajtu, ovi zahtevi nisu imali sudski nalog, već se kao podnosilac navodi Vladina agencija, policija ili neki drugi organ. Ni na jedan od ova dva zahteva za uklanjanje Tviter nije pozitivno odgovorio.

Zahtevi za uklanjanje se uglavnom odnose na sadržaj koji je zabranjen u određenoj zemlji, na primer zahtev suda da se ukloni uvredljiva izjava ili zabranjeni sadržaj poput nacističkih simbola u Nemačkoj, navodi se u Izveštaju.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja se obraćala ove godine Tviteru za informacije o korisnicima. Hrvatska i Crna Gora su se 2015. godine obraćale Tviteru sa po jednim zahtevom, što je učinila i Albanija 2014.

Na prvom mestu po broju zahteva trenutno se nalaze Sjedinjene Američke Države koje su imale 2.111 zahteva za informacije o 4.594 naloga. Japan sa nalazi na drugom mestu sa 1.384 zahteva, a nakon toga slede Ujedinjeno Kraljevstvo, Turska i Francuska.

ESPRESO.RS

Advertisements

error: