RAZOKTRIO SVE! RASIM LJAJIĆ: Trebamo dati Kosovo zarad ulaska u Evropsku uniju

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

NORMALIZACIJA odnosa sa Prištinom u tri faze, uz prijem Kosova u sve međunarodne organizacije, izuzev Ujedinjenih nacija i bez priznavanja od strane Srbije, a zauzvrat bismo tražili konkretnu finansijsku korist.

Ovo je, u najkraćem, sadržaj platforme za rešenje problema KiM, koju će predsedniku Aleksandru Vučiću izneti potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić. To je prvi konkretan predlog neke stranke koji se pojavio u javnosti nakon što je Vučić najavio otvaranje unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Ljajić smatra da “zamrznuti konflikt” ne odgovara Srbiji, i da moramo da “podignemo ulog jer sve drugo vodi u puzajuću nezavisnost, pri čemu Srbija neće dobiti ništa”. SDPS će do detalja razraditi svoj predlog i predstaviti ga Vučiću:

– Cilj treba da bude normalizacija, bez priznavanja, i to u nekoliko faza. Prva faza pregovora podrazumeva da se omogući potpuna ekonomska saradnja sa Kosovom. U ovom trenutku preko administrativne linije izvozi se preko 400 miliona evra robe godišnje, ali bi to moglo biti dvostruko više, ukoliko ne bi postojale pravne i političke prepreke. Srbija ne može više da ima politički uticaj na Prištinu, ali ekonomski uticaj i te kako može zadržati.

Druga faza je, po Ljajiću, otvaranje pitanje statusa Srba na Kosovu, a ZSO vidi kao oblik samouprave za njih. Uz to treba pregovarati o pitanju imovine i kulturne baštine Srbije na KiM.

– Treći korak bi bili pregovori o učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije, osim u UN, uz jasne benefite za Srbiju – ističe Lajić. – Uostalom, da je to moglo da se završi bez nas, ti razgovori ne bi bili ni potrebni.

Advertisements

Zauzvrat, naša zemlja bi, smatra Ljajić, mogla da traži niz stvari, od finansijske podrške za razvoj infrastrukture, do ubrzanog puta ka Evropskoj uniji, a u završnoj fazi trebalo bi otvoriti pregovore oko konačnog statusa.

RAMPA ZA INTERPOL I UNESKO

NASTAVAK koordiniranih napora na planu suprotstavljanja nastojanjima tzv. države Kosovo da postane član Interpola, bila je u petak jedna od tema razgovora ministara spoljnih i unutrašnjih poslova Ivice Dačića i Nebojše Stefanovića.

Oni su razmotrili mogućnosti daljeg delovanja po ovom pitanju od posebne važnosti u kontekstu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta i suprotstavljanja unilateralnim pokušajima “Kosova” da ostvari članstvo u međunarodnim organizacijama.
Poslanik SNS i šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je reč samo o jednom od predloga na početku unutrašnjeg dijaloga i da će se o tome tek raspravljati:

– Za nas je neprihvatljivo priznavanje Kosova kao nezavisne države i njihovo članstvo u UN. O svemu drugom možemo da pričamo.

Sasvim suprotno mišljenje ima lider LDP Čedomir Jovanović koji kaže da Srbija treba da prestane da blokira Kosovo na putu ka članstvu u svim međunarodnim organizacijama, uključujući i UN. On, međutim, tvrdi da “nije reč o odluci Srbije da prizna Kosovo” i da do stava o tome “treba da dođu naša deca na jedan normalan način”.

Jovanović kaže da “izgubljena i nesposobna opozicije ne može da svoju šansu traži u klevetanju Vučića da će priznati kosovsku nezavisnost”.

IZVOR: NOVOSTI

Advertisements

error: