RASPAD TOTALNI! – Nakon Britanije i POLJSKA izlazi HITNO iz EVROPSKE UNIJE

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Evropska unija je početkom ove nedelje dala konačni ultimatum Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj da prime imigrante u roku od mesec dana, a ako to ne učine, navodno će se suočiti s kaznama u skladu s pravilima EU.

Naravno, Budimpešta, Varšava i Prag ovo vide kao ultimatum i poručuju kako se njihov stav o ovom pitanju neće promeniti.

5. avgusta je Varšava poručila Briselu kako nema nameru poštovati odluku Suda pravde EU i poljsko Ministarstvo okoline je odgovorilo kako će ignorisati presudu i privremenu zabranu seče Beloveške prašume koju je zaštitio UNESCO.

Ekolozi upozoravaju da se seče i izvozi drveće starije od 100 godina, što je očigledno kršenje evropskih zakona iz područja ”Priroda 2000”. No, poljske vlasti tvrde da se seče deo šume kako bi se sprečilo širenje opasne štetne vrste potkornjaka, koji se pojavio u prašumi na granici s Belorusijom.

Gotovo da nema područja u kojem Poljska i Evropska unija nisu u sukobu, ali je najveći izbio kada je poljska vlada je pokrenula proces preoblikovanja pravosudnog sistema, a EU zaprijetila da će teško kazniti zemlju ako bude provodila usvojene mere.

Advertisements

Kako se Varšava oglušila na prijetnje, Evropska komisija je odlučila kazniti Poljsku zbog pokušaja ukidanja podele vlasti. Evropska komisija preti uvođenjem sankcija Poljskoj, iako je Mađarska poručila da će uložiti veto i spriječiti kažnjavanje Varšave.

Sankcije su uopšteno glavno sredsvo kojim EU provodi svoje ciljeve u spoljnoj i bezbedonosnoj politici. Prema saopštenju Brisela, ”sankcije trebaju pomoći u širenju mira, demokratije i poštivanju vladavine prava i ljudskih prava”.

Cilj sankcija je da se zemlje kojima su nametnute prinude na političke promene, iako se to do sada nikada nije dogodilo. Dovoljno se setiti primere Kube, Irana, Severne Koreje i sada Rusije.

Međutim, Brisel je uveren da će pritiskom i sankcijama ”izolovati vlade i druge grupe koje ugrožavaju interese EU ili krše međunarodne standarde, a one će trajati sve dok one ne promijene svoje stavove”.

agenicije

Advertisements

error: