RAJ ZA MAFIJU! – Bivši direktor Partizana pokrao milione evra pa DOBIO NANOGICU!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zaprećena mu je kazna i do 10 godina zatvora, a biće izrečeno 12 meseci nošenja nanogice, bez novčane kazne. Čini se da je Dragan Đurić ubo pravu premiju!

 

Dvanaest godina od koruptivne privatizacije Veterinarskog zavoda, o kojoj je pisala još Verica Barać, nepune tri od otvaranja istrage, Đurićeve malverzacije su dobile eplilog: godinu dana kućnog zatvora (ako sud odobri njegov sporazum sa tužilaštvom). Bivši čelnik FK “Partizan” je pristao da prizna krivično delo i potpiše sporazum kojim priznaje da je počinio zloupotrebu položaja službenog lica u privredi, prilikom privatizacije i poslovanja Veterinarskog zavoda. Na račun tih malverzacija, inkasirao je 207 miliona dinara.

Šta je to Đurić tačno priznao?

Sve je počelo tako što je 2005. godine njegova “Zekstra” najpre kupila Veterinarski zavod Zemun, veliku i uspešnu firmu za proizvodnju stočne hrane i lekova, i to po solidnoj ceni: 9,1 milion evra. Ipak, Vrhovni sud čak dvaput je osporavao tu privatizaciju. Na kraju je Agencija za privatizaciju 2005. treći, konačni, put Veterinarski zavod dodelila Draganu Đuriću, tadašnjem predsedniku “Partizana”.

Kako “Zekstra” u početku nije ispunjavala uslove da preuzme Zavod (jer se nijedan njen član UO nije bavio poslovima koji su bili primarni za Zavod, poput proizvodnje hrane za životinje), napravljen je konzorcijum sa firmom “Bankom”.

Međutim, taj konzorcijum, pravno gledano, nije ni postojao, što je dovelo u sumnju privatizaciju. Tek iz trećeg puta ona je uspela, i to nakon što je država zamenila Upravni odbor Zavoda, koji je odustao od natezanja i prihvatio Đurića kao gazdu.

Pandorina kutija afera u Veterinarskom zavodu otvorena je 2014. godine nakon hapšenja (u pritvoru je proveo deset dana, od 13. do 23. januara te godine), Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je godinu kasnije optužnicu protiv Đurića i još šestoro okrivljenih.

“Previše zauzet” za komentar

Advertisements

Dragan Đurić juče je bio prezauzet da bi za “Blic” govorio o sporazumu koji je potpisao.

– Na sastanku sam, pozovite za sat vremena – rekao je juče, ali se potom do kraja dana nije javljao.

Afere u vezi sa Veterinarskim zavodom

Mahinacije sa zemljištem

Poslednja u nizu Đurićevih afera je bila početkom marta ove godine, kada je protiv njega podnesena krivična prijava – opet za malverzacije sa Veterinarskim zavodom. Osumnjičeni Đurić i još šest članova upravnog odbora su, prema navodima krivične prijave, 2005. na sednici UO doneli odluku da bez tendera prihvate navodnu ponudu o prodaji nepokretnosti prodavca. Tako je 12 ari plaćeno 2,98 miliona evra, iako je prema rešenju Poreske uprave kvadrat vredeo 299.996 dinara, čime su zemljište preplatili za više od 45 miliona dinara i za tu sumu su oštetili Veterinarski zavod. Sledeće godine, bez odluke UO, izmenili su ugovorne odredbe, pa je novac isplaćivan na račune Zorana Antića, člana odbora protiv koga je takođe podneta krivična prijava. On je podizao novac i predavao ga Đuriću, naravno, bez ikakvih priznanica.

Prodaja đubriva

U aprilu 2015. godine počelo je suđenje Đuriću za aferu na liniji Azotara – Veterinarski zavod. Optužnica, koja je izložena takođe pred Specijalnim sudom, osim njega obuhvata još šest osoba. Njima je objedinjeno suđenje sa procesom protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i više desetina drugih osoba za malverzacije u Azotari. U optužnici se tvrdi da je Veterinarski zavod, čiji je Đurić vlasnik, od Azotare protivpravno nabavio 5,7 tona regresivnog đubriva.

Guranje u stečaj

Krajem avgusta prošle godine, Veterinarski zavod, preduzeće koje je postojalo 78 godina, palo je u stečaj. Za 90 radnika time su prestali da važe ugovori o radu. Poslednji unosi u APR pokazuju da je preduzeće 2012. godine gubilo pola, a godinu dana kasnije celu milijardu dinara. Narodna banka drži ga u blokadi već godinu dana.

 

 

IZVOR: BLIC NOVINE

Advertisements

error: