RADIĆ ZEZA VULINA: Deca ponovo da idu u vojsku, da jedu žabe i pucaju iz rđavih pušaka!?

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Posle definitivnog odustajanja države da vrati obavezu služenja vojnog roka, rezervni sastav, koji u slučaju oružanog sukoba ima obavezu da stane pod ratnu zastavu, nije brojan kao nekada. Ministar Vulin kaže da mora da se razmišlja o načinima kako da se vrati obučenost građana. Analitičari se slažu da se tom problemu godinama nedovoljno pristupa.

Proces vojne obuke trebalo bi da prođu i građani koji nisu pripadnici vojske, smatra resorni ministar. Kako? Vojni rok nije obavezan već sedam godina, a pre toga veliki broj muškaraca u civilu je odužio dug državi.

“Moramo da nađemo načine da ponovo u proces obuke uvedemo i one koji nisu pripadnici vojske. Nijedna armija na svetu nije dovoljno brojna i nijedna nije dovoljno spremna za izazove, ukoliko ne postoji podrška čitavog stanovništva i svih građana”, poručio je juče ministar Vulin.

Izgleda da za pripravnost čitave zemlje nije dovoljno 28.000 pripadnika Vojske Srbije, a ni to što od pre nekoliko meseci rezervisti ponovo dobijaju pozive za vojne vežbe.

Advertisements

Rezervni sastav čine muškarci i žene koji su odslužili vojni rok sa oružjem, muškarci koji nisu regulisali vojnu obavezu a stariji su od 30 godina i žene koje su dobrovoljno upisane u vojnu evidenciju, objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

General u penziji Sreto Malinović kaže da u državi koja nema obavezu služenja vojnog roka, stanovništvo mora na drugi način obučiti da se brani.

“Što se ne bi u srednje škole uveo nekadašnji predmet odbrana i zaštita, da se upoznaju sa osnovama naoružanja, nekada su završne škole srednjih škola išle na gađanja, ne da se obuče da budu militantni, već da mogu da se odbrane”, istiće Malinović.

Analitičar Aleksandar Radić kaže da bi mladima obuka mogla da se približi tako da ih motiviše za dobrovoljno služenje vojnog roka.

“Možda ne bi bila lošao ideja da se u srednju školu uvede mogućnost da mladići i devojke dobrovoljno odu u letnji kamp koji bi organizovala Vojska Srbije, svaki dan da odu do poligona, da razgovaraju s vojnicima, možda da pojedu neku žabu”, smatra Radić.

Ipak, masovna obuka stanovništva nije moguća bez obaveznog služenja vojnog roka, napominje Radić.

n1 srbija

Advertisements

error: