PUKLA TURISTIČKA SEZONA U CRNOJ GORI! – Srbi masovno odlaze u Grčku na more!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

CRNA Gora najjeftinija mediteranska destinacija – da ili ne?

Pitanje se nameće nakon tvrdnje turističkih poslenika Crnogorskog primorja da je južno Jadransko more ove sezone znatno pristupačnije od susednih, i s druge strane cena za ulaz na peščane obale, od kojih se vrti u glavi.

U crnogorskom turističkom udruženju ističu da je ponuda, u paketu sa smeštajem, hranom i ostalim propratnim elementima, jeftinija i do 30 odsto nego u zemljama u okruženju, čaku u Grčkoj, koja je uprkos krizi zadržala prilično visoke cene letovanja.

Cene smeštaja u privatnim sobama i apartmanima, koje se kreću od 10 do 15 evra za noć, zavisno od mesta i komfora, kao i hotelski polupansioni od 36 do 50 evra to zaista i potvrđuju. Šta, međutim, domaćini ubrajaju u “propratne elemente”, nije rečeno. Ako se tu mislilo i na plaže, posebno na one najpoznatije, onda ta ponuda nije nimalo jeftina. Naprotiv. Tim peščanim plažama, izuzetne lepote, koje služe uglavnom za hotelske goste, ne može se prići ako se ne plati debela dnevna karta za najam paketa ležaljki i suncobrana.

Plaže u Miločeru i na Svetom Stefanu, svakako najprivlačnije na južnom Jadranu, proglašene su hotelskim. Zakupac adaptiranog hotela “Miločer” i grad-hotela “Sveti Stefan”, grčka kompanija “Adrijatik propertis”, ne dozvoljava pristup gostima koji nisu smešteni u hotelu. Na Kraljevu plažu, i desnu svetostefansku plažu, može se doći, ali gost treba da plati korišćenje dveju ležaljki i suncobrana – od 75 do 120 evra! Toliko, recimo, staje sedmodnevni aranžman u privatnom smeštaju.

Advertisements

KRALjIČINA plaža u Miločeru, koja je dobila ime po jugoslovenskoj kraljici Mariji Karađorđević, čija je familija bila vlasnik dvorca koji je kasnije pretvoren u hotel “Miločer”, jedina je na crnogorskom primorju na koju je ulaz građanima potpuno zabranjen. Kao da je izuzeta iz svih zakona, normi i pravila. Već dugo je tako.

Mnogi će reći, pa zar se takozvani obični gost mora kupati na tim plažama. Ne mora ako ne “stanuje” u okolini, u privatnim kućama koje su prirodno i oduvek bile upućene baš na pomenuta kupališta. Kojih i nije malo, a njihovi vlasnici uglavnom žive od izdavanja kreveta. S druge strane i na gotovo svim drugim plažama, ulaz je slobodan, ali je uglavnom obavezan i paket ležaljki. A njihov dnevni najam staje od 10 do 15 evra, pa i više. Veoma je malo delova peščanih žala na koja gost može da dođe s peškirom i svojim suncobranom.

Što se tiče srpskih posetilaca, Crna Gora gubi mnogo u poslednjih 5 do 6 godina. A gotovo svi “beže” kod Grka ili Turaka na more. U poslednje dve godine sve popularnije su i morske ture na obalama Italije.

AGENCIJE

Advertisements

error: