PUCA VUČIĆEV “POSAO VEKA”! – Italijani hoće da sele FIJAT u fabrike u POLJSKOJ!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Menadžment ‘Fijata’ formirao u Torinu krizni štab koji treba da razradi strategiju ‘izlaska iz Srbije’ i izmeštanja proizvodnje modela ‘500L'… Ako ne bude dogovora sa radnicima, u avgustu sledi kolektivni odmor, a u septembru počinje zatvaranje fabrike u Kragujevcu i prebacivanje mašina u Poljsku.

Italijanski proizvođač automobila “Fijat” najozbiljnije razmišlja da se u septembru povuče iz Srbije, saznaje Informer!

Menadžment “Fijata” formirao je u Torinu krizni štab koji treba da razradi strategiju zatvaranja fabrike u Kragujevcu i izmeštanje proizvodnje modela “500L” u Poljsku.
Rukovodstvo “Fijata” na ovaj korak se odlučilo, između ostalog, zbog višenedeljnog štrajka radnika u njihovoj fabrici u Kragujevcu, koji je juče privremeno prekinut.

Međutim, menadžmentu tek slede mukotrpni pregovori sa radnicima o nastavku proizvodnje i ukoliko oni ne uspeju, u avgustu sledi kolektivni godišnji odmor, a u septembru počinje zatvaranje fabrike. Ovakav scenario predstavljao bi veliki problem za našu zemlju, pošto u samom “Fijatu” radi 2.300 ljudi, a u kooperantskim firmama još 1.200.

Advertisements

Osim toga, “Fijat” u BDP-u Srbije učestvuje sa tri odsto, a izvoz modela “500L” čini čak osam odsto celokupnog srpskog izvoza.
Teška situacija
Prema saznanjima Informera, štrajk u fabrici u Kragujevcu bio je okidač koji je naterao menadžment “Fijata” da ozbiljno razmotri napuštanje Srbije.

– Kada su pre 17 dana radnici “Fijata” u Kragujevcu stupili u štrajk, čelnici kompanije u Torinu su odmah odlučili da formiraju krizni štab sa jednim ključnim ciljem – razraditi strategiju izlaska iz Srbije! Poznato je da u “Fijatu” ne pregovaraju dok traje štrajk, a činjenica da je on juče privremeno prekinut neće mnogo promeniti stvari. To bi eventualno moglo tek da pokrene stvari sa mrtve tačke. Jer menadžmentu “Fijata” i štrajkačima tek sad predstoje veoma teški pregovori – kaže naš sagovornik dobro upoznat sa dešavanjima u “Fijatu” i otkriva kakav će scenario biti ukoliko pregovori propadnu:

izvor: INFORMER

Advertisements

error: