PROTESTI JAČAJU! Na ulicama studenti, profesori, advokati, policajci…

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Počeli su 30. novembra u Kruševcu zbog prebijanja lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i za dva meseca protesti su se proširili na brojne srpske gradove. Sa građanima koji na ulicama traže promene do sada se solidarisalo oko 300 nastavnika i univerzitetskih saradnika, ali i stotinu advokata.

 

Zato što im to nalaže profesionalna dužnost i građanska svest, zato što znaju koliko je rašireno siromaštvo u Srbiji, zato što su, kažu, korupcija i klijentelizam metastazirali u društvenom tkivu Srbije – sociolozi Filozofskog fakulteta u Beogradu su prvi podržali građanske proteste.

Podrška šetnji “1 od 5 miliona” ubrzo je stigla i sa Fakulteta političkih nauka, Pravnog fakulteta u Beogradu i Pravnog fakulteta “Union”. Proglas su potpisali i neki profesori Filozofskog fakulteta u Nišu.

 

“Nisu samo građanska prava ugrožena time što je ova vlast uzurpirala državu kao takvu, već i sve državne institucije, pogotovo Univerzitet, kritička misao koju Univerzitet mora da brani, da propagira, da bude njen poslednji bastion”, kaže docent na Filozofskom fakultetu u Nišu Bojan Blagojević.

Priključile su im se kolege u Novom Sadu.

Advertisements

“Ako nećemo mi progovoriti, ko drugi treba da se oglasi”, kaže docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Bojana Bodroža.

 

I profesori sa Fakulteta dramskih umetnosti.

“Nisu džaba univerziteti neke slobodne teritorije unutar svake države”, kaže redovni profesor FDU Janko Baljak.

 

Ali i pojedinci sa kragujevačkog Univerziteta.

“Ja samo želim da živim u normalnoj državi i da naša deca žive u normalnoj državi koja bi trebalo da bude advektna 21. veku”, kaže redovni profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Branislav Simonović.

 

Spiskovi se ažuriraju, broj nastavnika koji dižu glas protiv režima raste.

“Za samo jedan dan, ta naša podrška je narasla za preko stotinu ljudi i brzina kojom se ona uvećava govori o tome da je nekim ljudima potreban taj podsticaj koji smo na početku dali. Apelujem na studente da nam se priključe u izražavanju ovog bunta”, kaže Baljak.

 

n1 srbija

 

Advertisements

error: