PROTESTI ISPRED VLADE SRBIJE! GRAĐANI: Oduzimate nam prava u našoj državi!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Štrajk glađu dvojice nastavnika – Živadina Dišića, nastavnika istorije u osnovnoj školi u Nišu, i Petra Blagojevića, nastavnika tehničkog obrazovanja i informatike u Kragujevcu, ispred zgrade Vlade Srbije nastavlja se već četvrti dan zbog, prema njihovim rečima, nepravedno oduzetih licenci za rad i nemogućnosti resornog ministarstva da, nekoliko godina od završetka spornih slučajeva, reši pitanje njihovog radnog odnosa.

 
Poslednja informacija koju su dobili od ministarstva jeste mejl u kome se navodi da licence mogu da im budu vraćene “pod uslovom da za to dobijemo potvrde drugih relevantnih institucija”, a koje su to relevantne institucije – u ovom odgovoru nije navedeno. Nastavnici su Danasu rekli da neće obustaviti štrajk dok im se ne vrate oduzete licence.

Advertisements

 

– Imaju zakonski osnov da nam vrate licencu, ministar je to već uradio u dva slučaja uz obrazloženje da je nezakonito oduzimanje licence pre okončanja radnog spora, kao i da je to uskraćivanje osnovnog ljudskog prava – prava na rad – ističu oni.

 

Naime, disciplinski postupci pokrenuti su protiv Živadina Dišića i Petra Blagojevića još pre nekoliko godina, tokom kojih oni nisu imali pravo na rad jer su im licence oduzete još pre početka postupka. Pravo na rad im je oduzeto zbog navodnog vređanja učenika i fizičkog napada na kolegu, a onog trenutka kada uprava škole podnese prijavu, licenca se gubi bez obzira na istražni proces koji će voditi policija, sud ili tužilaštvo.

 
(Izvor: Danas)

Advertisements

error: