PROŠLO JE 24 GODINE od smrti velikog Ajrtona Sene

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Poslednji je dan aprila 1994. godine, višestruki svetski prvak Airton Sena sa zanimanjem prati borbu za startne pozicije na sutrašnjoj trci u italijanskoj Imoli. Trka koja bi trebalo da bude početak promene u nikad gorem startu sezone popularnog Brazilca. Naime, nakon što je iz Meklarena prešao u Vilijams, Sena je prešao i na novi motor na koji se žalio od prvog dana.

 

„Nelagodno se osećam u bolidu… Nemam poverenja u karakteristike ovog bolida. To mi stvara napetost i stres pri vožnji“, komentarisao je Sena novi bolid početkom 1994. godine, a to će ponavljati iz trke u trku. Nezadovoljstvo bolidom osetiće se i u bodovnom poretku gde Ajrton nakon dve trke nije imao ni jedan jedini bod i to zato što nije uspevao da završi trku.

 

Zlokobno predskazanje

Tako je govorio dan pred tragediju. A samo mesec dana ranije, na startu sezone, imao je veoma loš predosećaj. Ipak, veliki šampion, išao je protiv sudbine. Za njega nije bilo predaje, već samo pun gas, ako treba i glavom kroz zid…

 

Airton Sena da Silva rodio se 1960. godine u bogatoj porodici u Sao Paulu, u Brazilu. Kao dečak je pokazao velike atletske sposobnosti, a sklonost ka automobilizmu je pokazao još u četvrtoj godini. Osvojio je Južnoamerički karting šampionat sa 17 godina. Ranih osamdesetih godina se seli se u Englesku gde razvija svoju profesionalnu karijeru. Njegova reputacija veštog i neustrašivog vozača dovela je do toga da 1984. počne da vozi za Formula 1 tim Toleman.

 

Toleman je bila mala ekipa u F1, daleko slabija od najjačih igrača. Ali, tokom jedne trke u Monte Karlu, 1984. godine, pala je kiša… Sena je tada obilazio jednog po jednog, na kraju prestigao i lidera trke. Dobio je nadimak “Kišni čovek”. Od toga dana, na asfaltu su svi počeli da mu se obraćaju sa “Vi”…

Advertisements

Posle petogodišnjeg velikog rivalstva sa Alenom Prostom u “Meklaren Hondi”, prelazi u “Vilijams” 1994. godine. Na početku sezone imao je jako loš osećaj. Sem toga, veoma je bio uznemiren zbog novih pravila u Formuli 1 po kojem su zabranjena elektronska pomagala vozačima na bolidu, pre svega kontrola trakcije i sistem “Fly by wire”…

 

Izgledao je beživotno

Senin prijatelj i doktor, Sid Votkins, isti onaj koji ga je nekoliko sati ranije nagovarao da se ostavi Formule svedočio je poslednjim ovozemaljskim trenucima prijatelja: „Izgledao je beživotno. Podigao sam mu kapke i pregledom zenica utvrdio da je pretrpeo ogromnu povredu mozga. Izvukli smo ga iz kokpita i položili na zemlju. Nakon što smo to učinili, izdahnuo je i, iako nisam religiozan, osetio sam da mu je duša otišla iz tela u tom trenutku.“

 

Ajerton Sena umro je u svom bolidu, ostavivši u šoku celi svet. Kasnije se ustanovilo, uvek to tako bude, da se u ovom fatalnom sudaru poklopilo mnogo nesrećnih okolnosti. Da je udario samo 5 centimetara dalje, verovatno bi samo ustao, odšetao od bolida i proklinjao svoju odluku da se pridruži Vilijamsu.

 

Gospodar Monaka, kišni čovek, čovek sa do tada najviše osvojenih trka u istoriji (65 prvih startnih pozicija iz 161 trke) tog je vikenda celi svet zavio u crno. Imao je samo 34 godine.

O Seni je snimljeno nekoliko dokumentaraca, a ovde jednostavno više nema mesta da se više približi Senin privatni život, njegova briga za sunarodnike koji su ga obožavali, njegov šarmerski odnos prema ženama, kao ni njegov spiritualni doživljaj Boga.

 

Nakon Sene više niko nije poginuo na trkama Formule 1.

 

IZVOR: Kurir.rs / FOTO: AP, Reuters

Advertisements

error: