PROMENA! Poštari više NEĆE raznositi penzije po kućama

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Ženama će od iduće godine biti potrebno 62 godine i šest meseci života i najmanje 15 godina radnog staža da bi mogle ga se penzionišu.

 

Menja se i uslov za prevremenu starosnu penziju za žene pa će zahtev moći da podnesu radnice koje imaju 57 godina života i 38 godina i šest meseci staža.

Do 2032. godine izjednačiće se za žene i muškarce uslovi za starosno penzionisanje jer će tada i žene morati da imaju najmanje 15 godina staža i 65 godina života.

I uslov za prevremenu starosnu penziju se menja do 2024. godine kada će biti izjednačeni za žene i muškarce – 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

 

Od januara će se penzije primati na malo drugačiji način!

Advertisements

A ono što je novina iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje jeste da će od 1. januara isplaćivanje penzija ići isključivo putem tekućih računa.

To je, kako navode u saopštenju za medije, u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i to se ne odnosi na penzionere, koji su se već opredelili da primaju penziju na kućnu adresu ili preko šaltera isporučne pošte, već isljučivo na penzionere koji će posle 1. januara primiti prvu penziju.

 

Zbog toga, je kako se navodi u saopštenju, potrebno da penzioneri koji od 1. januara počinju da primaju penziju, filijali Fonda koja sprovodi postupak ostvarivanja prava dostave potvrdu banke u kojoj je otvoren tekući račun ili punomoćje kojim se ovlašćuje lice za prijem penzije, kako bi im penzija bila uplaćena na tekući račun.

 

PINK.RS / FOTO: Ilustracija

 

Advertisements

error: