PROMENA POLITIKE! Srpski obaveštajci i političari sastali se sa savetnikom Trampa!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Obrad Kesić, šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, prvi je Srbin koji je imao priliku da se nakon inauguracije sastane sa saradnicima novog američkog predsednika.

 

Kesić se sastao sa Trampovim šefom kabineta Rajnsom Pribusom i savetnikom za spoljnu politiku Džordžom Papadopulosom.

On za čitaoce „Alo!” prenosi detalje tih razgovora, čija suština je da Tramp i njegovi saradnici vole Srbe i da će u spoljnoj politici SAD doći do tektonskih promena.

– Prve poruke su vrlo pozitivne. Sa Papadopolosom sam imao malo duži razgovor, ali celokupno mogu da kažem da sam više nego zadovojan onim sto sam čuo.

Ne mogu da ulazim u sve detalje, ali bih samo rekao da je i za Srbiju i za RS ključno da ova administracija ostaje odlučna da ubrzano poboljša odnose sa Rusijom i da su svesni da je novi predsednik veoma popularan među Srbima u Americi, ali i u Srbiji i u RS.

Srbi polažu velike nade u Trampa i promenu američke spoljne politike. Može li se desiti da u Vašingtonu prestanu da gledaju na nas kao na crnu ovcu?

– Ohrabljuje me to sto je gospodin Pribus na kraju našeg kratkog razgovora, upoređujući odnos odlazeće administracije prema Srbima, rekao da oni, odnosno Trampova administracija, vole Srbe i pokazao mi je uzdignuti palac kao potvrdu da će stvari drugačije da izgledaju u odnosima sa Srbima.

 

Mislim da po svim signalima koje smo dobili mozemo da kazemo da tu postoji širok prostor za naglo unapređenje odnosa i Srbije i RS sa novom američkom administracijom. U velikoj meri je do nas da li ćemo iskoristiti taj prostor.

Advertisements

Jedna od prvih Trampovih odluka je opoziv svih ambasadora. Znate li ko će doći u BiH i u Srbiju?

– To je u javnosti pogrešno predstavljeno.

Njegova odluka se nije odnosila na sve ambasadore, nego samo na one koji su politički postavljeni.

Svi ambasadori koji nisu politički postavljeni, ipak će se morati držati novog pravila koje je najavio predsednik Tramp u svom govoru posle polaganja zakletve.

Oni će morati da se uzdrže od mešanja u unutrašnju politiku zemalja u kojima se nalaze i moraće da prestanu da nameću svoju volju i da nameću pojedince i političke stranke koje njima služe kao verne sluge.

Svedoci smo da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović boravila u SAD pred inauguraciju novog predsednika, kao i Hašim Tači, predsednik samoproglašenog Kosova.

Može li nam se desiti da i jedni i drugi lobiranjem uhvate priključak sa Trampom pre nas?

 

– To neće da se desi, iako Hrvatska ima bolju početnu poziciju od vlasti u Prištini.

Ipak, hrvatska predsednica i hrvatska vlada su kao mnoge vlade i vlasti u Evropi sve stavili u korpu gospođe Klinton i bili su iznenađeni kada je ona izgubila.

Oni moraju da se dobro potrude i da angažuju lobiste da bi sada pokušali ispeglati to što su na razne načine podržavali Hilari Klinton.

Republika Srpska i Srbija su već uspele napraviti kontakt sa kabinetom novog predsednika i očekujem da će vrlo brzo da slede i komunikacije i sastanci na visokom nivou.

 

 

ALO

Advertisements

error: