PROMENA! Kineski jezik postaje obavezan u srpskim školama

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića kineski jezik postaće obavezan predmet u našim školama. Kako kaže, kad mogu Kinezi da nauče srpski, zašto mi ne bismo mogli da naučimo njihov jezik. Može li svako da nauči 20.000 karaktera kineskog pisma?

 

Kineski jezik najverovatnije će od 1. septembra biti fakultativno uveden u sve gimnazije u zemlji, ako Nacionalni prosvetni savet (NPS) da pozitivno mišljenje na predlog ministra prosvete Mladena Šarčevića, piše danas “Politika”.

Predsednik NPS Radivoje Stojković rekao je za taj list da ne vidi ni jedan razlog da predlog ne bude usvojen, jer su plan i program, prema kojima bi se kineski proučavao u gimnazijama, urađeni po standardima koji važe i za ostale jezike koji se uče u domaćim školama.

 

Program je pravljen u saradnji stručnjaka sa Konfučijevog instituta i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a verifikovao ga je i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koji inače odobrava sve novouvedene planove i programe u školama.

Advertisements

Stojković, koji je i predsednik Zajednica gimnazija Srbije, rekao je da ne vidi prepreku da i sve srednje stručne škole fakultativno u nastavu od početka naredne školske godine uvedu kineski.Kineski jezik od 1. septembra mogao bi da bude fakultativno uveden u sve gimnazije u zemlji, ukoliko Nacionalni prosvetni savet (NPS) da pozitivno mišljenje na predlog ministra prosvete Mladena Šarčevića, piše danas Politika.

 

Predsednik NPS Radivoje Stojković rekao je za taj list da ne vidi nijedan razlog da predlog ne bude usvojen, jer su plan i program, prema kojima bi se kineski proučavao u gimnazijama, urađeni po standardima koji važe i za ostale jezike koji se uče u domaćim školama.

 

Autor: Novosti

Advertisements

error: