PROFESOR EKONOMSKOG FAKULTETA: Vratite ljudima penzije!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Profesor na ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić smatra da je ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, jedino rešenje. Četiri godine odricanja, prema njegovim rečima, predug su period za penzionere u Srbiji.

 

Međunarodni monetarni fond predložio je Vladi Srbije da ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija što za premijerku Anu Brnabić nije prihvatljivo rešenje. Sličnog stava je i predsenik Vučić koji je rekao da će se sa odlukom o usklađivanju penzija sačeti dok se ne vidi kakvi će biti efekti privrednog rasta za tri meseca.

 

Profesor Savić nema dilemu – Zakon o privremenom umanjenju penzija treba ukinuti.

“Jedno jedino je rešenje, a to je da se vrati na situaciju kolike su penzije bile 2014. kakvo je tada bilo rešenje, i to treba primeniti na ove četiri godine i doći do iznosa koliko bi one bile da nisu bile umanjene”, naveo je Savić u Danu uživo TV N1, ocenjujući da je takvo rešenje i principijelno, i pošteno.

 

Savić pretpostavlja da je MMF sugerisao ukidanje pomenutog zakona iz uverenja da bi povećani prihodi penzionera doveli do veće tražnje, a samim tim i ubrzanja privrednog rasta.

Advertisements

Upozorava međutim da se povećana tražnja može mahom podmiriti robom iz uvoza, te da u pretgodnom periodu uvoz raste po bržim stopma od izvoza.

Problem je, kako kaže, i u tome što politika jakog dinara stimuliše uvoznike, a destimuliše izvoznike.

Srpsku privredu, kako kaže, neće oporaviti industrija motanja kablova u kojoj radnici rade za 25.000 dinara mesečno. Vlada bi trebalo da stimuliše proizvodnju kvalitetnijih proizvoda, smatra Savić koji je uveren da bi sa takvom promenom pristupa srpska privreda mogla da raste po stopama većim od pet odsto godišnje.

Podseća da BDP Srbije u velikoj meri danas zavisi od poljoprivrede koja je “fabrika pod otvorenim nebom” i nosi sa sobom dosta neizvesnosti.

 

N1 SRBIJA

Advertisements

error: