PRITISKAJU NOVAKA I NADAL: Zašto ćutite o Arabiji?

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Prestižni mediji poput američkog “Njujork Tajmsa” i britanskog “Gardijana” oštro kritikuju dva najbolje rangirana tenisera sveta.

 

Srpski teniser Novak Đoković i Španac Rafael Nadal zakazali su za 22. decembar egzibicioni meč u Džedi, u Saudijskoj Arabiji.

Novak i Rafa su već bili na udaru svetskih medija zbog činjenice da se nijedan od njih nije oglasio po pitanju nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija.

 

Saudijska Arabija je godinama na udaru oštrih kritika od strane boraca za ljudska prava, a posle saznanja o brutalnom ubistvu Kašogija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu pre nekoliko dana osude stižu sa svih strana.

 

Nadal i Đoković bi prema određenim informacijama trebalo da dobiju po milion dolara za pojavljivanje na egzibiciji i mnogi veruju da je organizacija velikih sportskih događaja u poslednje vreme u stvari vešt plan vlasti u Saudijskoj Arabiji da poprave loš imidž.

Advertisements

 

Prestižni mediji poput američkog “Njujork Tajmsa” i britanskog “Gardijana” oštro kritikuju dva najbolje rangirana tenisera sveta. U naslovu “Gardijanovog” teksta poruka je jasna: “Nadal i Đoković moraju da prestanu da ćute o egzibiciji u Saudijskoj Arabiji”.

 

Svetski mediji takođe navode da Rafa i Novak imaju dve opcije, a obe mogu imati neželjene posledice.

 

Ukoliko odbiju da igraju na egzibiciji, to bi moglo da ugrozi njihovu sigurnost, ali bi ukazali na represivnu prirodu državnog režima u Arabiji te podigli svest o poštovanju ljudskih prava.

S druge strane, ukoliko ne odustanu od nastupa u Džedi, svet će to shvatiti kao podršku autoritativnom režimu i možda još gore, kao legitimizaciju zločina.

 

IZVOR: Novosti / FOTO: Reuters

Advertisements

error: