PRIČATE PROTIV VUČIĆA? NEĆETE VIŠE! Dolazi cenzura društvenih mreža u Srbiji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zašto je javno počelo da se priča o cenzuri i kontroli društvenih mreža u Srbiji? U medijskim krugovima pojavila se informacija da se na prvom sastanku radne grupe za izradu medijske strategije govorilo upravo o toj mogućnosti.

 

Istovremeno u medijima bliskim vlasti sadržaji na društvenim mrežama pominju se u negativnim kontekstu, uz podsećanje na primere neslobode u drugim zemljama, poput Turske. I dok iz radne grupe za izradu medijske strategije za N1 demantuju navode o planovima za kontrolu interneta, predstavnici novinarskih udruženja strahuju da se radi o probnom balonu vlasti.

Polje za slobodno izražavanje mišljenja, sviđalo se ono nekome ili ne, tako većina korisnika doživljava društvene mreže. Preti li toj slobodi neko zakonsko ograničenje? Kada se u srpskim medijima govori o kontroli interneta, najčešće se navodi turski primer.

“Kod Erdogana itekako postoji kontrola poruka koje se šalju preko društvenih mreža. Ne možete vi tamo da pišete šta hoćete i da se izigravate sa onim ko je glavni autoritet politički u Turskoj. U Srbiji vi imate jedan stalni otrovni diskurs uvreda i kleveta najgore vrste”, rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković na Pinku.

Advertisements

Na konstataciju novinara da “za cenzuru ne možemo da se zalažemo”, Dejan Vuk Stanković odgovara: “Ali za odgovornost možemo”.

Da li bi ta ogovornost mogla da bude sinonim za regulaciju interneta? Postoje naznake da država želi upravo to da sprovede, kaže predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

“To nije samo medijski, to je problem za sve građane, jer bi na taj način otvorio ogroman prostor za zloupotrebu te regulacije u smislu cenzurisanja interneta, u smislu “banovanja” određenih sadržaja koji njima ne odgovaraju”, navodi Nedim Sejdinović (NDNV).

Sejdinović ukazuje i na način na koji bi država to mogla da uradi – preko Radne grupe za izradu medijske strategije, tačnije njenih članova bliskih vlasti.

IZVOR: N1 SRBIJA

Advertisements

error: