PREVARA NA PUTEVIMA! U Srbiji pepelom i plastikom asfaltiraju puteve

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd — Za gradnju puteva i infrastrukturnih objekata u Srbiji mogli bi da se koriste razni alternativni materijali iz otpada, među kojima je i plastika.

 

Naročito je za to pogodan pepeo iz termoelektrana, kojeg imamo najviše, kažu u Građevinskoj komori Srbije.

 

Britanski BBC je nedavno napravio reportažu o problemu đubreta i pravljenju puteva od platike, ističući da bi ‘plastični putevi’ mogli da budu revolucionarno rešenje za ogromne količine đubreta u svetu, kao i da je za gradnju oko 40 miliona kilometara puteva do sada utrošeno na stotine milona buradi nafte koja je potrebna za bitumen.

 

Škotski inženjer Tobi Makartni je pošavši od toga kako u isto vreme popraviti oštećene puteve i smanjiti ogromnu količinu plastičnog otpada došao do potencijalno spasonosnog rešenja za oba problema – napravio je asfaltnu masu kojoj je dodata otpadna plastika i time uspeo da stvori jaču, trajniju i otporniju asfaltnu masu.

 

Makartni se toga dosetio kada je u Indiji video da lokalno stanovništvo plastikom iz đubreta puni udarne rupe na putevima, tako što je zapale i ona se istopi i popuni rupu.

Advertisements

 

On je zatim eksperimentisao dodavanjem plastičnih granula u asfaltnu masu i svoj izum je prvo isprobao asfaltirajući put do svoje kuće, a dve opštine u Engleskoj su već počele da grade puteve koristeći taj izum.

 

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić je rekao da u Arizoni u SAD trenutno eksperimentišu sa pravljenjem auto-puta od foto-naponskih ćelija i da je taj materijal poput plastike sa ćelijama koje prave struju.

 

Rodić kaže da ta struja preko indukcione ploče na parkinzima može da puni električne automobile.

On ističe da je to samo jedan od primera alternativne gradnje auto-puteva i da bi u Srbiji sav reciklažni materijal, osim onog organskog porekla koji se brzo raspada, mogao da se upotrebi kao masa za gradnju ili sanaciju puteva i auto-puteva.

“Takvi materijali su naročito jeftini i efikasni kod sanacije puteva, odnosno krpljenja rupa”, rekao je Rodić.

 

IZVOR: B92

Advertisements

error: