PREMIJERKA: Mogli bismo još da smanjimo penzije!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da bi ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija značilo smanjenje primanja za 80 odsto penzionera, što Vlada Srbije ne želi, već se traži način kako da se fazno ponovo pređe prethodni sistem – redovno dvogodišnje usklađivanje penzija.

 

Razmišljamo racionalno o tome, rekla je Brnabić komentarišući navode da je Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sugerisala predstavnicima vlasti da ukinu krizne mere za penzionere, odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzije, koji je na snazi već četiri godine.

 

“Mi ne možemo samo da vratimo penzije, onako kao što MMF traži, na pređašnji nivo. Zato što bi to značilo da za 80 odsto penzionera vi umanjujete penzije. Postoji grupa penzionera sa najnižim penzijama koje se nikad nisu umanjile, drugo, onima kojima su se tad umanjile u poslednje tri godine su se povećale više nego što je umanjenje bilo i postoji grupa penzionera kojima su penzije i dalje manje nego što su bile pre mera fiskalne konsolidacije”, rekla je ona.

Advertisements

 

Brnabić dodaje da “ne možemo jednostavno da kažemo da se taj zakon ukida”.

“Zato što nikome nećemo umanjivati penzije. Možemo da vidimo samo kako fazno da pređemo ponovo na sistem da se penzije usklađuju dvogodišnje sa rastom BDP-a i o tome ćemo razgovarati”, rekla je Brnabić.

 

Premijerka je navela i da je MMF rekao da je Srbija apsolutni šampion i primer odgovornog vođenja fiskalne politike i odgovorne implementacije aranžmana, te da je državna kasa stabilna i ponovila da Vlada, uz trenutni rast, planira još jedno povećanje plata i penzija.

 

BETA / N1

Advertisements

error: