PREMIJERKA BRNABIĆ: Odgovorno tvrdim, sve smo bogatiji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da svi najvažniji ekonomski pokazelji izgledaju dobro i pokazuju ozdravljenje i jačanje domaće privrede.

 

“Za takve rezultate dugujemo veliku zahvalnost privrednicima koji su ostali u Srbiji, verovali u njene potencijale, investirali i zapošljavali ljude”, rekla je Brnabić na Skupštini Privredne komore Srbije.

Istakla je da je javni dug 54 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), stopa nezaposlenost pala na 11,3 odsto, a da su u uslovima niske i stabilne inflacije i stabilnog deviznog kursa strane direktne investicije sa prošlogodišnjih 2,6 milijardi evra uvećane devet odsto.

 

“Nastavlja se jačanje sektora malih i srednjih preduzeća i zato smo uveli preduzetništvo kao predmet u osnovne škole, a od 1. oktobra dajemo poreske podsticaje za mlade koji su završili školovanje i žele da pokrenu sopstveni biznis”, kazala je premijerka.

Advertisements

Dodala je da su olakšice obezbeđene i za one koji su duže od šest meseci na evidenciji nezaposlenih i spremni su da samostalno posluju. Pozitivno je, kako je kazala Brnabić, što je udeo nenaplativih kredita u ukupnim bankarskim pozajmicama sada oko 6,7 odsto, a 2015. je bio 21,6 odsto i što se očekuje dalji pad.

 

“Rast BDP od 4,5 odsto za deset meseci ove godine je među najvećima u Evropi i jedan od najvećih koji je Srbija imala u poslednjih 10 godina”, rekla je ona i navela da je jedan od pririteta Vlade stvaranje boljeg poslovnog okruženja kako bi se povećala konkurentnost i postigao održivi rast.

 

N1 SRBIJA

 

Advertisements

error: