PREMIJERKA BRNABIĆ: Ja garantujem da nećemo izdati Kosovo!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Sofiji da je kompromisno rešenje situacije sa Kosovom potrebno zbog stabilnosti u regionu, dodavši da priznanje nezavisnosti Kosova nikada nije bio niti će biti uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

 

Ana Brnabić je rekla novinarima u Sofiji, gde je učestvovala na “Bečkom ekonomskom forumu”, da je “nemoguće” postaviti priznanje nezavisnosti Kosova, koje je autonomna pokrajina Srbije, kao uslov za članstvo Srbije u EU jer “pet članica Unije ne priznaje i kaže da nikada neće priznati nezavisnost Kosova”.

 

“To nikada nije bio uslov i garantujem da to nikada neće biti uslov, ali se traži normalizacija odnosa (Beograda i Prištine)”, kazala je srpska premijerka.

 

Ana Brnabić je istakla da se ne može očekivati od Srbije da “jednostavno prizna nezavisnost Kosova” i dodala da je potreban kompromis “u kojem će svako izgubiti, ali i svako dobiti”.

Advertisements

“Srbija je spremna na kompromis, Srbija stalno poziva na kompromis, ali Priština nije istupila iz zone komfora. Oni pozivaju na konačno rešenje, što je priznanje nezavisnosti, a to se neće dogoditi nikada”, rekla je premijerka Srbije.

 

Prema njenim rečima, hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka đurića bio je “veliki korak unazad”, ali da treba “gledati u budućnost koja je moguća ako se razgovara o kompromisu”.

 

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištne, naglasila je da “ima nekoliko rešenja na stolu” ali da “nisu dobili odgovor Prištine”.

Brnabić je novinarima u Sofiji rekla da je o situaciji sa Kosovom razgovarala i sa bugarskim premijerom, kome je, kako je kazala, uputila poziv da krajem juna poseti Srbiju.

 

“Srbija je imala jedno od istaknutijih mesta na samitu juče, da se to nastavilo i danas, a tome je doprineo Borisov. Razgovarali smo o najvažnijim projektima, a to je gasna interkonekcija sa Bugarskom i završetak istočnog kraka Koridora 10”, rekla je Ana Brnabić.

 

IZVOR: Beta / FOTO: Tanjug

Advertisements

error: