PREMIJER PORUČIO RODITELJIMA: I deca će morati da rade inače Srbiji nema napretka!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Dualno obrazovanje znači suštinsku dubinsku i stratešku promenu Srbije, naseg načina razmišljanja i naše budućnosti, rekao je premijer Aleksandar Vučić u Privrednoj komori Srbije.

 

Primijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bez temeljne reforme obrazovanja neće moći da se postignu visoke stope rasta od tri i četiri odsto u narednim godinama.

“Dualni sistem obrazovanja je filozofija rada i znanja, a u našem obrazovnom sistemu vlada filozofija diploma”, rekao je Vučić na konferenciji “Dualno stručno obrazovanje u funkciji efikasnog tržišta rada”.

Skupu u Privrednoj komori Srbije prisustvovao je državni sekretar za obrazovanje i inovacije Švajcarske Mauro del Ambrođo.

Advertisements

Vučić je istakao da deca u razvijenim zemljama, a posebno u Švajavarskoj gde je sitem dualnog obrazovanja dao najbolje efekte, nalaze u kompanijma posao već sa 15 godina, dok u Srbiji i posle diplomiranja ostaju kod roditelja, dokle god hoće.

On je ocenio da će u Srbiji biti više problema u sprovođenju dualnog sistema obrazovanja jer privrednici nisu zaintetresovani za prijem mladih za obučavanje zato što ne razmišljaju unapred već da li će sutra imati blokiran račun.

Premijer je ukazao i da je obrazovni sistem u Srbiji protiv svakih promena jer je nastavni kadar nefleksibilan i zaposlenima je samo cilj da zadrže radno mesto.

Državni sekretar za obrazovanje i inovacije Švajcarske Mauro del Ambrodjo je kazao da je nezaposlenost mladih u Evropi manja u zemljama koje su primenjivale sistem dualnog obrazovanja.

 

ALO 

Adaptacija: DNEVNI ŽURNAL

Advertisements

error: