PREKRAJAJU NAM ISTORIJU! Dizajneri hoće da ovo budu nova zastava i grb Srbije

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Grafički dizajner Vladan Pavlović predlaže koncept novog vizuelnog identiteta Republike Srbije. Šta kažete?

Tradicionalisti će odmah odrečno klimnuti glavom. Drugima će se, možda, dopasti.

Pitanjem vizuelnog identiteta Srbije pozabavio se grafički dizajner i veksilograf Vladan Pavlović, koji predlaže nešto sasvim drugačije od dosadašnjeg.

Na sajtu designed.rs predstavljena su njegova idejna rešenja. On smatra da su sadašnja prevaziđena.

“U današnjem dobu je postalo uobičajeno da se redizajniraju zastareli identiteti gradova, opština, regiona, pa i država, jer to pomaže boljem povezivanju građana sa identitetima, državnim organima i administracijama, i razumevanju simbolike obeležja, sa prostijim i redefinisanim dizajnom. Trenutno stanje državnih oznaka je prilično loše, sa previše elemenata i detalja, kiča, promašenih i neprikladnih simbola i slika koje su najčešće neustavne. Potreban je veliki rad profesionalaca na ujednačavanju koncepata i dizajna za sva državna obeležavanja”, stav je Vladana Pavlovića koji je izneo na svom sajtu.

Advertisements

Prema ideji Pavlovića, novi simbol Srbije predstavlja bela rozeta sa osam latica, postavljena simetrično na plavoj pozadini zastave, koja je simbol mirnog neba. Rozeta svojim izgledom i položajem simboliše jedinstvo, mir i stabilnost, a različitim laticama dinamičnost multikulturalnog i tolerantnog društva. Svojom drevnom simbolikom predstavlja sunce, zvezdu, život, i svojom cvetnom ornamentikom prirodu.

Autor je u svom rešenju zadržao sve tri panslovenske boje sa postojeće zastave Srbije. Radi bolje identifikacije, povećao je plavu površinu na zastavi, smatrajući da je teško zapamtiti kojim redosledom idu boje na trenutnoj zastavi, kao i razlikovati ih od sličnih zastava drugih država.

“Plavom bojom se stavlja akcenat na zastavi i tako lakše pamti. Ovom promenom zastava postaje i jedinstvena u svetu. Zbog veće plave površine, simbol se bolje ističe”, navodi Pavlović.

MONDO

Advertisements

error: