PREDSEDNIK EU SAVETA: Trenutno nema većeg i boljeg Srbina od Vučića!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk došao je danas u posetu Beogradu i susreo se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon satsanka oni su održali zajedničku konfere4nciju za medije, na kojoj je Tusk nahvalio Srbiju i Vučića, te ohrabrio našu zemlju na putu ka Evropskoj uniji.

 

Tusk se novinarima obratio na srpskom jeziku, a u njegovom govoru sve je vrvilo od pohvala na račun Srbije. Tusk, inače rođeni Poljak, nije krio svoje oduševljenje našom istorijom, ali ni naučnicima, sportistima i umetnicima iz Srbije. Citirao je Borisla Pekića, a hrabrost Srba u Drugom svetskom ratu naveo kao nešto čemu se i danas divi.

 

Govor Donalda Tuska prenosimo u celosti:

“Puno hvala, Aleksandre. Dobro veče. Zadovoljstvo mi je da sam ponovo u Beogradu. I zahvalan sam predsedniku Vučiću na gostoprimstvu. Kao i uvek.

I kao i uvek, morao sam posebno dobro da se pripremim za posetu Srbiji. Zato što znam da ste u politici kreativni kao što je Nikola Tesla bio u nauci, efikasni kao što je Novak Đoković u tenisu i – kad god to želite – šarmantni kao kad se zaigra vaše kolo.

Glavni razlog moje posete je priprema za Samit EU-Zapadni Balkan koji će se u maju 2017. održati u Sofiji. Tako da sam došao s jasnom porukom:

Evropska Unija jeste i hoće i da ostane najpouzdaniji partner Srbije i čitavog regiona Zapadnog Balkana. Na našem samitu u Sofiji, potvrdićemo našu spremnost da nastavimo da radimo na evropskoj perspektivi regiona.

Advertisements

Danas neću ponavljati sve slogane o prednostima naše zajedničke saradnje. Baš kao i vi, ne volim propagandu. Znam i da mrzite kad vam neko kaže šta da radite. Mnogo puta ste u istoriji dokazali da ste čvrsti, tvrdoglavi i nezavisni. Vi i samo vi odlučijete o svojoj sudbini. I znam da nećete dopustiti da se to promeni. Kao Poljak rođen i odrastao u komunizmu, dobro se sećam kako smo se divili vašoj hrabrosti. Pripadali smo istom političkom bloku, ali vi ste uspeli da ostvarite daleko veću političku nezavisnost.

U mojoj generaciji, još živi legenda o vašem herojskom i uspešnom otporu tokom Drugog svetskog rata. Kao Poljak, znam vrlo dobro o čemu govorim. Od tog doba, čak i Nemci znaju da je bolje biti na vašoj strani nego ne. Danas je čitavom svetu jasno da o budućnosti Srbije neće odlučivati ni Moskva, ni Vašington. Kao ni Ankara, ni Brisel. Odlučivaće samo srpski narod. Kao Poljak i ubeđeni Evropljanin želim da vam kažem da je Evropska unija upravo mesto na kome niko nikome ništa ne nameće. Izgradili smo tu zajednicu kako niko nikada svoju nezavisnost ne bi platio svojom krvlju.

Zato vredi posmatrati EU kao projekat sa strateškom dimenzijom. Zajedno, možemo gotovo sve da postignemo: prosperitet, najviše standarde javnog života, trajnu demokratiju sa vladavinom zakona i slobodom govora, bezbednost i, iznad svega, uzajamno poštovanje i očuvanje nacionalnog identiteta.

Aleksandar Vučić je živi dokaz da možete u isto vreme biti veliki patriota i racionalni pragmatičar. Nisam siguran da li znate da je on zapravo pokretač ambiciozne vizije ekonomske integracije ovog regiona. Već sada, ne čekajući finale procesa pristupanja. Zahvaljujući njegovoj viziji i odlučnosti, samit u Sofiji biće posvećen i jačanju naše privredne saradnje.

 

ALO.RS

Advertisements

error: