PREDSEDNIK AUSTRIJE: Vučić i Tači su se dogovorili!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen izjavio je da je jedan od fokusa Austrije, tokom predsedavanja EU, upravo dijalog Beograda i Prištine.

 

On je dodao da je uveren da treba iskoristiti pozitivan trend i mogućnosti koje se upravo sada pružaju.

 

„Sinoć se nešto dogodilo. Imam utisak da sam prisustvovao istorijskom trenutku“, kazao je Van der Belen, govoreći o debati u okviru Evropskog foruma u Alpbahu, u kojoj su učestvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Van der Belen nije precizirao na šta je tačno mislio, dok od predsednika SNS-a nismo dobili nikakav konkretan odgovor. Umesto toga zamajava nas populizmom i navodnim „oštrim odgovorima“ britanskom ambasadoru, dok ni jednu jedinu reč o tome šta je pričao, šta je obećavao i šta je dogovarao sa našom zemljom nije rekao.

 

Van der Belen je naglasio da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana važan prioritet spoljne politike njegove zemlje, posebno za vreme aktuelnog predsedavanja EU, te da ne očekuje da bi moglo doći do problema kada se jednom bude glasalo u austrijskom parlamentu o prijemu Srbije u Uniju.

 

„Jasno je, međutim, da još postoji puno posla koji naši prijatelji iz regiona moraju da obave, ali isto tako i EU ima svoj deo posla. Trenutno imamo pozitivan trenutak, posebno imajući u vidu rešenja spora oko imena sa Makedonijom. Treba da iskoristimo taj trenutak i uradimo što više pre nego što dođe do promene“, ukazao je on na konferenciji za štampu povodom održavanja Evropskog foruma Alpbah na kojem je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Advertisements

 

Kazao je da postoji kratak vremenski period, jer predstoje izbori za Evropski parlament.

Van der Belen je ukazao da se svi slažu da bilateralna pitanja ne treba da se unose u EU, i da sva otvorena pitanja treba da se reše bilateralno, pre članstva.

Upitan da li očekuje, kada dođe trenutak proširenja, protivljenje građana u Austriji, Van der Belen je podsetio da je u austrijskom parlamentu, kada se radilo u Hrvatskoj, jednoglasno doneta odluka o prijemu te zemlje u članstvo EU.

 

Uzmite Srbiju kao primer, čak i Slobodarska partija Austrije (FPO) ima pozitivan stav prema članstvu te zemlje u EU. U Beču živi najveća srpska zajednica, tako da ne vidim što bi neko imao bilo kakve predrasused u vezi prijema Srbij u EU. Ja sam veoam optimističan da nećemo imati problem u austrijskom parlamentu sa prihvatanjem proširenja EU“; poručio je on.

 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je da je dobro čuti da se radi na bilateralnom rešenju, koje ne bi imalo efekta na druga pitanja u regionu, niti korišćena kao „paus papir“, već specijalno rešenje koje bi pokrilo potrebe obe strane.

 

„Vučić je uvek pesimista, što je dobro jer onda, kada imamo pozitivan događaj, mimo očekivanja, bivamo iznenađeni“, rekao je on.

 

AUTOR TEKSTA: B92

Advertisements

error: