PREDSEDNIK AKADEMIJE NAUKA: Pola miliona Srba je otišlo, izvozimo svoju budućnost!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsednik SANU Vladimir Kostić upozorio je da je udeo visokoobrazovanih ljudi koji odlaze iz zemlje 11 puta veći nego sedamdesetih godina.

 

On je istakao da “Srbija izvozi sopstvenu budućnost”.

Kostić kaže da je u okviru SANU konačno formiran Odbor za naučnu i umetničku dijasporu, da ne gaje iluzije da će se vratiti oni koji su započeli karijere u inostranstvu, ali da je cilj da se uspostave jače veze sa njima.

Kostić je na skupu, “Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije” održanoj u SANU, rekao da je demografski problem u Srbiji “problem svih problema i da svi drugi problemi proističu iz njega”.

“Od početka milenijuma mi smo izgubili više od pola miliona ljudi. Pritom migracioni aspekt nije toliko dominantan”, naglasio je Kostić i dodao da se od 1930. godine u Srbiji rađa manje dece od onog broja koji je potreban za prostu reprodukciju.

Advertisements

Kako kaže visokoobrazovane žene danas rađaju u proseku 1,37 dece, a za najprostiju reprodukciju je potrebno 2,1 dete.

“Materinstvo je odloženo, ali za to ne treba optuživati žene, već su za to krivi mnogi društveni, socijalni, političko- istorijski faktori”, pojasnio je Kostić.

On je dodao da ukoliko se naprave najbolje mere za rešavanje demografskog pitanja prvi efekti se mogu očekivati za deceniju-dve.

“Međutim, ako sada ne radimo ništa, onda ćemo za nekoliko godina da se čudimo šta nas je snašlo, što nema mladih, nema pesme u Srbiji, što nema ko da plaća penzije”, pojasnio je predsednik SANU-u.

Akademija, kako kaže, deluje u granicama svojih mogućnosti, te postoji Odbor za demografska pitanja, koji izdaje biltene i pokušava da ukaže na te probleme.

 

IZVOR: B92

Advertisements

error: