PREDIVNO! 100 umetnika iz Rusije krenuće sa oslikavanjem Hrama Svetog Save

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Izrada mozaika za crkvu na Vračaru teče po planu, prve celine biće ugrađene u aprilu. Priprema se dekoracija podova i ikonostasa. Poklon akademika Nikolaja Muhina.

 

PRVE celine buduće mozaičke dekoracije unutrašnjost kupole Hrama Svetog Save na Vračaru biće postavljene polovinom aprila. Na ovim kompozicijama trenutno u Moskvi radi 100 umetnika, čiji će posao sa transportom i montažom u Beogradu biti kompletno završen u sledećih godinu dana.

Ove detalje posla preneo je u beogradskoj Patrijaršiji ruski akademik Nikolaj Muhin patrijarhu srpskom Irineju. Poglavaru Srpske crkve čuveni ruski umetnik dao je na uvid fotografije prvih završenih mozaičkih celina koje će u aprilu biti montirane u Hramu Svetog Save.

 

– Muhinovi saradnici u Moskvi predano rade na dekorativnom mozaiku, čiji će prvi delovi biti transportovani u Beograd već krajem marta – kažu u Patrijaršiji. – Njegov tim povećan je za dvadesetak umetnika, kako bi posao što brže odmicao. Kako su segmenti mozaika izuzetno teški, predstoji montaža još jednog teretnog lifta, kojim će mreže sa mozaikom biti podignute pod kalotu vračarskog Hrama.

Advertisements

 

Neimari svetinje posvećene Svetom Savi pripremaju se za projekat dekoracije podova i ikonostasa. Ovaj posao prvi je na redu pošto bude završeno ukrašavanje kupole i uklonjena velika skela koja je trenutno pod krovom. Ovaj deo enterijera, kao i Hram u celini, biće urađen po uzoru na moskovski Hram Hrista Spasitelja, takođe, Muhinovo delo.

Ruski saradnici voljni su da pomognu i osmišljavanju mozika u potkupolnom i oltarskom prostoru što je sledeća stavka na na listi radova. Oni su već počeli razradu idejnog rešenja kompozicije koje će se naći na ovim površinama. Ovaj posao nije pokriven postojećim aranžmanima, a detalji ovog posla tek će biti ugovoreni.

 

– Akademik Muhin ima želju da Hramu donira mozaik u lunetama, što će biti potvrda njegove želje da radovi u Hramu budu što pre bude završeni – naglašavaju u SPC.

 

 

NOVOSTI

Advertisements

error: