PRAVI LIDER REGIONA! Orban izbacio MMF iz Mađarske

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zbog čvrstih stavova prema migrantima, Viktor Orban jedan je od najkrontoverznijih lidera Evrope.

 

Komentarima poput onog da je migrantska kriza „nemački problem” i da Mađari imaju prava da „ne žive zajedno sa Muslimanima”, isprovocirao je jake kritike evropskih političara.

 

Orban već dugo ljuti strane kolege kontraverznom politikom, uključujući i tesne veze za Rusijom.

Bez obzira na to što je na čelu najjače vlade Mađarske od pada komunizma, Orbanova posvećenost demokratskim načelima i ekonomskom razvoju dugo je pod znakom pitanja.

Gospodin Orban privukao je pažnju kao mladi pravnik koji je 16. juna 1989. godine zahtevao povlačenje Sovijetskih snaga iz Mađarske i tražio slobodne izbore.

 

„Politika dna”
Kako piše u zvaničnoj biografiji, objavljenoj na sajtu premijera Orbana, u to vreme bio je osnivač Federacije mladih demokrata, koja će kasnije, na čelu sa Orbanom, postati Mađarski građanski savez (FIDES), vladajuća stranka u Mađarskoj

 

Izabran je za premijera 1990. godine, čime je počela mađarska tranzicija ka višepartijskoj demokratiji.Politički analitičari Orbana opisuju kao populistu. Britanski magazin „Ekonomist” proglasio ga je „političarem dna”, pozivajući se na Orbanov „cinični populizam i autoritativni stil vladanja”.

Advertisements

Igranje sa levim političkim spektrom poslužilo je svrsi i Orbanov FIDES je 2010. godine, zajedno sa Hrišćansko demokratskom narodnom partijom, osvojio većinu i vratio se na vlast.

 

Orban je tada rekao da dvotrećinska pobeda predstavlja „želju Mađara da zatvore post-komunističko poglavlje”.

Pojedini ga opisuju kao pragmatičnog političara, dok Orban kaže da sebe smatra nekim ko vodi stabilnu i jaku politiku i bori se protiv birokratije, dok u isto vreme jača pojedinca i njegov doprinos društvu.Zakon o centralnoj banci donet je 30. decembra 2011. godine, uprkos upozorenjima Evropske unije i MMF-a, koji su upozoravali da bi zakon ozbiljno narušio nezavisnost ovog tela.

 

Ovaj zakon postao je centralni kamen spoticanja u pregovorima o izbavljenju Mađarske iz krize.

Evropska komisija započela je pravni proces protiv mađarske vlade zbog reforme Centralne banke, zaštite podataka o ličnosti i pravosuđa.

 

Ustavni sud Mađarske oborio je kontroverzni izborni zakon uz obrazloženje da uskraćuje prava glasačima. MMF kao i Soroševa fondacija su na kraju u potpunosti uklonjeni iz Mađarske.

 

BBC SRBIJA

Advertisements

error: