POKLOPI SE UŠIMA! DIKOVIĆ: Ne mogu da se povećaju plate i kupe migovi, avioni su važniji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Država ne može istovremeno da unapredi naoružanje i opremu vojske i standard njenih pripadnika, kaže načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

Opremanje Vojske Srbije u funkciji je bezbednosti građana Srbije, a nikome nikakva pretnja, poručio je danas načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Država ne može istovremeno da unapredi naoružanje i opremu vojske i standard njenih pripadnika, a za dve do tri godine imaćemo jaku vojsku, kazao je Diković za RTS i naglasio da nema vojnih pretnji po bezbednost Srbije i ne postoji trka u naoružanju.

Sve što je dobro, to je i skupo. A vojska je skupa, ali vojska je i dobra i u nju treba ulagati“, istakao je Diković i dodao da je dobro što se javnost zanima za opremanje vojske.

Sa nabavkom aviona ”mig-29”, sa uvodenjem u upotrebu školskog aviona ”lasta”, sa modernizacijom borbenog aviona ”orao”, mi spasavamo srpsko ratno vazduhoplovstvo i srpskog pilota“, istakao je Diković u intervjuu za emisiju “Dozvolite…” i naglasio da Srbija nikome ne preti.

Naše opremanje je isključivo u funkciji bezbednosti građana Srbije, a nikome nikakva pretnja. Ali istovremeno je i stvaranje sposobnosti za odgovor nekome ko bi želeo da ugrozi bezbednost Srbije i razori je, kao što se u istoriji često dešavalo“, rekao je prvi čovek Vojske Srbije.

Diković je istakao da nije strategijsko opredeljenje Srbije da kupuje oružje sa svetskog tržišta, već da se ono proizvede u zemlji, i da se izgradi sposobnost domaće odbrambene industrije da što više proizvodi.

Kao rezultat toga, mi očekujemo već u 2017. godini uvođenje u operativnu upotrebu raketnog sistema ”morava” sa kojim možemo da se ponosimo, očekujemo borbeno vozilo ”lazar” koji razvijamo već desetak godina i već se kod nekog javlja nestrpljenje“, ukazao je Diković i dodao da se takva vozila u mnogo jačim zemljama razvijaju i po 15 ili 20 godina.

Advertisements

“Veliki je uspeh što ćemo za 10 ili 11 godina od početka razvoja imati ”lazara” u našoj vojsci, što ćemo za nešto kraći period imati top haubicu ”nora” koja ima veliki domet i koja je u apsolutnoj ravni sa oružjima iz sveta tog kalibra”, naglasio je načelnik Generalštaba VS.

Najavio je i da će u 2017. godini 3.000 vojnika biti opremljeno najsavremenijim naoružanjem i opremom, sistemom veza i balističkom zaštitiom – tako da će pripadnici Vojske Srbije biti opremljeni kao i pripadnici najsavremenijih armija u svetu.

Diković je rekao da se ne može istovremeno poboljšati stanje naoružanje i vojna oprema i status i standard pripadnika vojske.

“Sada smo izrazili težište na naoružanje i opremu. U narednom periodu paralelno će ići i rast standarda pripadnika vojske i za dve do tri godine mi ćemo imati jaku vojsku”, istakao je Diković.

Etnički i verski ekstremizam, a na prvom mestu terorizam, najveći su bezbednosni izazovi za Srbiju, kaže general.

“Dnevno pratimo stanje po pitanju ugrožavanja bezbednosti Srbije i pripremamo se za adekvatan odgovor”, naglasio je Diković i dodao da sve snage bezbednosti Srbije razmenjuju informacije i prate indikatore terorističkih dejstava.

Govoreći o migracijama kao bezbednosnom riziku, general Diković je rekao da su vojska i policija izašle na granicu da bi smanjile rizik po građane Srbije i kontrolisale ko dolazi u našu zemlju.

Diković je istakao da ne postoje vojne pretnje po bezbednost Srbije i prokomentarisao izjave pojedinih političara iz regiona o trci u naoružanju i da Srbija nekome preti.

“Republika Srbije ne predstavlja pretnju nikome. Ne zato što je nejaka, ili zato što nije kadra da preti, već zbog toga što se politika Srbije zasniva na mirnom rešavanju problema, na dijalogu i na civilizacijskom nacinu rešavanja problema, kojih ima. Naravno, strategijski napred ka Evropskoj uniji”, objasnio je Diković.

Govoreći o međunarodnoj vojnoj saradnji Diković je rekao da Vojska Srbije sarađuje sa armijama koje su bolje ili približno dobre kao naša vojska, a da nas poslednjih godina “vuku za rukav da saradujemo”.

 

 

ALO

Advertisements

error: