POD VELOM TAJNE: Komitet za praćenje arapsko-srpskih poslova nije formiran tri godine

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ulaganja od 220 miliona evra u namensku industriju, ulaganje četiri milijarde evra u fabriku čipova, 500 miliona evra za poljoprivredu, milijardu evra za infrastrukturu – to su samo neke od investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koje su najavljivali predstavnici vlasti u protekle četiri godine.

Međudržavni sporazum kojim se praktično suspenduju zakoni Republike Srbije i kojim je kompanijama iz Emirata omogućeno je da uđu na domaće tržište po povlašćenim uslovima sklopljen je 2013. Za realizaciju i praćenje tih poslova 2014.je potpisan sporazum o osnivanju Mešovitog komiteta za saradnju sa UAE. Tri godine kasnije, od tog komiteta kao i od mnogih najavljenih investicija, nema ni traga ni glasa.

Advertisements

Na pitanja Insajdera da li je aktivan Komitet za saradnju sa UAE, ko su članovi i kada su se poslednji put sastali, iz Vlade Srbije smo nakon više od deset dana dobili samo kratak odgovor da je „formiranje Mešovitog komiteta na ministarskom nivou još uvek u diplomatskoj proceduri“.
Sporazum o osnivanju komiteta o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisan je još 14. marta 2014.

Osnivanje tog tela predvideo je Zakon o potvrđivanju sporazuma između vlada dve države koji je usvojen početkom 2013.

Zanimljivo je da je Vlada Srbije, u avgustu 2013. donela i Rešenje kojim se Aleksandar Vučić, u to vreme potpredsednik Vlade, imenuje za predsednika srpskog dela komiteta. Tada je na poziciju zamenika predsednika postavljen Mlađan Dinkić iako je neposredno pre toga odlučeno da njegova partija bude isključena iz Vlade.
Pitanje da li je Mlađan Dinkić i dalje angažovan u oblasti saradnje sa UAE s vremena na vreme se postavlja u medijima, ali po pravilu bez odgovora.

IZVOR: KURIR

Advertisements

error: